Naar inhoud

(Poot)aardappelen; een slap gewas en stengelbreuk geeft kans op sclerotinia.

13 juni 2018

De aardappelen groeien enorm snel met relatief hoge temperaturen. De gewassen zijn erg van slag en gaan met o.a. beregenen zomaar plat. Sclerotinia kan in geval van stengelbreuk flinke schade veroorzaken. Preventief bestrijden is de beste aanpak. Doordat de schimmelsporen via de lucht op beschadigde stengeldelen kunnen kiemen veroorzaakt deze schimmel soms veel opbrengst derving. Lees hieronder meer over de preventieve aanpak.

Sclerotinia  is een schimmel welke onder vochtige omstandigheden door o.a. beregenen toeslaat. Sclerotien die in de  grond aanwezig zijn  lopen uit en er komt een bruin-oranje paddenstoeltje uit te voorschijn. Deze groeit onder warme vochtige omstandigheden binnen enkele dagen. Wanneer het paddenstoeltje gaat sporuleren wordt het gevaarlijk.

 

Sporen kunnen alleen kiemen op beschadigde plantendelen, dus bij stengelbreuk of breuk van de bladeren aan de stengel veroorzaakt door windschade of iets dergelijks. De sporen kiemen op de plant en er wordt een nieuwe "rattenkeutel" gevormd.  De plant sterft daarna gedeeltelijk af en dan pas wordt de schade zichtbaar.

 

Op dat moment is er alleen maar de mogelijkheid om preventief te spuiten. Middelen als Signum en Narita  hebben enkel een preventieve bescherming tegen de schimmel. Spuit dan ook tijdig voordat er aantasting is. Dus ook voordat er beschadiging is en dit is bij het sluiten van het gewas. Let er wel op dat  sclerotinia na de teelt van erwten of bonen flink toe kan slaan.

 

Het beste moment voor de toepassing van Signum of Narita is het moment vlak voor het sluiten van het gewas en de periode daarna totdat de loofgroei is afgerond.

 

Advies: Signum 0,2 ltr/ha  (toevoegen aan de phytophthora bestrijding)

 

U mag Signum, dosering 0,2 kg/ha;  4 maal spuiten, spuit eerst 2 maal met een interval van 7 dagen en daarna om de 14 dagen.

Narita, dosering 0,5 ltr/ha mag u 4 maal spuiten met een interval van 10 dagen en heeft een veiligheidstermijn van 14 dagen.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Tags:

aardappel
gewasbescherming
pootaardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.