Naar inhoud

Plantuitjes; aantasting van de larve van de uienvlieg waargenomen.

01 juni 2017

De plantuitjes groeien op dit moment erg snel. Het warme weer is niet alleen positief voor de groei maar ook voor de ontwikkeling van de uienvlieg. Wij zien op een aantal percelen al enige aantasting. Lees hieronder meer.

De uienvlieg afkomstig van uienpercelen van vorig seizoen legt weer eitjes bij de nieuw gezaaide uien. Deze eitjes komen uit en de larve vreet zich vol aan de nieuwe uitjes. Deze uitjes (zie foto) worden helemaal uitgehold en vallen om. Je ziet dan plekjes omgevallen dode uien. In de pijpjes vindt je de larve (foto).

 

Bestrijding is mogelijk door de uienvliegen in de avond dood te spuit met Decis EC. Waarom in de avond?  In de avond worden de vliegen actiever en bewegen ze zich vlak over de grond vaak met de windrichting mee (echt goed vliegen kunnen ze niet).

 

Percelen welke gevolgd worden door de Groene Vlieg, kunt u het beste volgens hun advies spuiten. Zij zetten steriele mannetjes in van de uienvlieg. Deze moeten wel blijven leven. De Groene Vlieg adviseert u bij de bespuiting zodat u de nieuwe steriele vliegen niet doodspuit.

 

Heeft u geen afspraken met de Groene Vlieg dan is het aan te raden Decis EC 0,3ltr/ha te spuiten in de avond. Hiermee kunt u de druk van de uienvlieg sterk verlagen. Decis EC kunt u in overleg toevoegen aan de onkruidbestrijding. Pas op met toevoeging aan contact middelen, dit kan de combinatie erg heftig maken en schade veroorzaken. Overleg eventueel met onze teeltmanagers.

 

Tags:

uien
plantui
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.