Naar inhoud

Plantuitjes 1e jaars; de ziektebestrijding vraagt nu extra aandacht.

11 juli 2019

Door het wisselvallige weer voor de komende dagen is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de ziektebestrijding. De eerste bladvlekken zijn te vinden en het gewas wordt ouder en daarmee meer vatbaar. Lees hieronder meer!

Vanwege het wisselvallige weer is de kans op bladvlekkenziekte groot. In de vroeg gezaaide percelen vinden we al enige aantasting. De laat gezaaide jongere percelen (staan nog rechtop) zijn nog gezond. Belangrijk is nu een korte interval aan te houden tussen de bespuitingen. Op dit moment is van meeldauw nog geen sprake, meeldauw treedt vaak eerst op in 2e jaarsplantuien. Meeldauw heeft 12-24 uur aaneengesloten een bladnat periode nodig voor infectie.

 

Advies bladvlekkenziekte en  meeldauw:

Houd een strak schema aan van preventieve middelen als:

Mancozeb 2 ltr/ha  + Zink 0,5 ltr/ha  + Fandango 1 ltr/ha (+ Guard  uitvloeier 250 ml/ha)

 

Dit afwisselen met de volgende combinatie:

Mancozeb 2 ltr/ha  + Zink 0,5 ltr/ha  + Luna Experience 0,5 ltr/ha (+ Guard  uitvloeier 250 ml/ha)

 

Houd een interval aan van 4-5 dagen bij wisselvallig weer!

 


Luna Experience is preventief systemisch sterk op bladvlekkenziekte. Daarnaast heeft Luna Experience ook een remmende nevenwerking op witrot.  Luna Experience mag u 2 x toepassen. Spuit Luna Experience in de tijd dat uw gewas gaat strijken.  Ga daarna weer verder Fandango 1 ltr/ha  af te wisselen met Scala 1,5 ltr/ha.


 

Ligt uw gewas al plat of hangt het gewas, dan is het aan te raden om Guard,  een uitvloeier / hechter 250 ml/ha toe te voegen aan de ziektebestrijding. Spuit met een Guard altijd op nagenoeg droog gewas.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze teeltmanagers.

Tags:

gewasbescherming
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.