Naar inhoud

Plantuien 1e jaars; ziektebestrijding vraagt nu extra aandacht.

20 juni 2019

De 1e jaars plantuitjes groeien op dit moment snel in het loof. Belangrijk is dat we tijdig voldoende aandacht geven aan de ziektebestrijding. Alleen met een gezond gewas en een goede bemesting samen met een strategische ziektebestrijding halen we de hoogste opbrengst. Lees hieronder meer.

De stand van de 1e jaars plantuitjes is over het algemeen goed te noemen. Sommige plantuitjes in de Noordoostpolder hebben op dit moment nogal wat aantasting van de uienvlieg. De druk aan de westellijke kant van de Noordoostpolder is dan ook enorm hoog. In de buitengebieden en dan voornamelijk Drenthe zien we ook aantasting van de uienvlieg, maar in mindere mate.

 

De onkruidbestrijding is vrijwel overal in de afrondende fase, meldes zijn vaak de lastige onkruiden die moeizaam zijn te bestrijden bij dit mooie weer. Het blijft enorm belangrijk dat de plantuitjes vrij zijn van onkruid omdat dit de oogst enorm belemmeren kan. Zorg voor voldoende bodemherbicide.

 

Voor de ziektebestrijding hebben we dit jaar weer een schema opgesteld welke ook de wettelijke beperking van de middelen bevat. Op deze manier is het overzichtelijk en weet u precies wat wel en niet mag. Houd bij dit schema bij vochtig en warm weer een interval van 4-5 dagen aan, is het droog weer en niet ziektegevoelig dan is een 7-daags interval voldoende.

Hiernaast bij "downloads" vindt u het ziektebestrijdingsschema 2019.

 

Advies: de eerste bespuiting, wanneer deze tijdig uitgevoerd wordt is als volgt:

Mastana SC (mancozeb) 2 ltr/ha + Fandango 1 ltr/ha + Zink flow 0,5 ltr/ha (+ Sumicidin 0,2 ltr/ha)

afgewisseld met:

Penncozeb SC (mancozeb) 2 ltr/ha + Scala 1,5 ltr/ha + Zink flow 0,5 ltr/ha (+ SumiAlpha 0,2 ltr/ha)

 

Heeft  u vragen over de teelt van 1e jaars plantuitjes, vraag onze teeltmanagers.

Tags:

uien
Duurzaamheid
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.