Naar inhoud

Mais; welk vanggewas gaan we zaaien.

03 oktober 2016

Na het hakselen van de mais is er een mogelijkheid om een vanggewas te zaaien. Er is keuze in vanggewas na de teelt van mais. Lees hieronder meer.

Als u mais heeft geteeld op zand- of lossgrond, moet u een vanggewas telen. Dit is verplicht om uitspoeling van stikstof te voorkomen. Dit geldt echter in mindere mate ook voor andere grond soorten. Uitspoeling van stikstof is verlies van voedingselementen.

 

De toegestane vanggewassen zijn:

 

bladkool

bladrammenas

gras

japanse haver

triticale

wintergerst

winterrogge

wintertarwe

 

De regels voor een vanggewas zijn dat u deze moet zaaien direct na de oogst van de mais. Dit mag via onderzaai of zaaien direct na de oogst. U mag het vanggewas niet vernietigen voor 1 februari van het daarop volgende jaar.

 

De meest geschikte gewassen en veel gezaaid als vanggewas zijn:

 

Gras - italiaans raaigras (eventueel nog te oogsten in het voorjaar), of een mengsel van Engels- en italiaans raaigras als u deze nog wilt maaien in het daarop volgende jaar.

Winterrogge - kan nog laat gezaaid worden en groeit ook nog redelijk door in de winter.

 

Wanneer u mais in wisselbouw teelt met gras kunt u natuurlijk bij een vroege oogst ook opnieuw grasland inzaaien. Dit kan een goed graszaad mengsel zijn geschikt voor maaien of beweiden. Eventueel kunt u dit mengen met winterrogge om in het voorjaar eerst te maaien.

 

Wij  hebben zowel italiaans raaigras, winterrogge als alle Barenbrug mengsels op voorraad.

 

Heeft u vragen bel gerust met onze teeltmanagers.

Tags:

groenbemester
mais

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.