Naar inhoud

Grasland; Doorzaaien of bijzaaien van grasland is nu aan de orde.

19 maart 2018

Door grasland door te zaaien kunt u tegen relatief weinig kosten meer melk produceren met dezelfde bedrijfsoppervlakte en hoeven er minder eiwitrijke grondstoffen aangekocht te worden. Het bedrijfsrendement stijgt hierdoor. Door grasland op deze manier goed te onderhouden hoeft u minder vaak grasland geheel te vernieuwen en behoudt u daardoor een goede productie van uw grasland. Steeds vaker zien we dat delen van percelen zoals kopakkers en randen vaker doorgezaaid of bijgezaaid worden. Dit is een uitstekende manier van goed graslandbeheer.

 

Snelle kieming en vestiging bij bodemtemperaturen tot wel 6°C

Barenbrug onderzocht de kiemtemperatuur en vestigingssnelheid van verschillende rassen. De rassen in GreenSpirit Doorzaai zijn hierop speciaal geselecteerd, zodat doorzaaien of inzaaien mogelijk is bij lage bodemtemperaturen (vanaf 6°C). Door de snelle kieming en vestiging is de concurrentiedruk van onkruiden laag.

Met name door de kwaliteiten van het ras Barflip:

- snel uitstoelend en de snelste vestiging onder lage temperaturen van alle beschikbare rassen

- is GreenSpirit Doorzaai het ideale mengsel voor doorzaaien of inzaaien vroeg in het voorjaar of laat in het najaar.

 

 

Te kort maaien

De oorzaak van een slechte grasmat is divers. Vaak ontstaat er slijtage door verkeerd gebruik. Denk aan kort maaien. Hierdoor worden de groeipunten van het gras weggemaaid, waardoor plantuitval op de loer ligt. Ook te zware grassnedes zijn nog steeds een groot probleem. Het gras onderaan stikt en planten sterven af. Raadzaam is Engels raaigras te maaien op minimaal 4 centimeter met een juiste afstelling van de maaier waarbij niet alle blad wordt weggemaaid. Na maaien moet er een groene grasmat overblijven. Door deze twee criteria te respecteren zal er op jaarbasis meer opbrengst van een hectare gehaald worden omdat de hergroei van het gras beter is.

 

Juiste beweiding

Niet alleen in maaipercelen is grasmanagement belangrijk. Ook percelen die beweid worden, verdienen aandacht tijdens het gebruik. Hier komen slechte grassen voornamelijk opzetten na overbeweiding en op plaatsen waar mestflatsen en molshopen hebben gelegen. Daarom is het belangrijk de weides regelmatig te slepen of te wiedeggen en eventueel door te zaaien zodat kale plekken niet worden opgevuld met slechte grassen. Wanneer een grasland na beweiden dorre, bruine plantjes bevat die bovenop het gras liggen, dan is duidelijk dat het grassenbestand te veel van het slechte gras ruwbeemd bevat.

 

Moeilijk bewerkbare gronden

Doorzaaien is een zeer interessante optie om het grasland te vernieuwen zonder bodembewerking. Ook moeilijk bewerkbare en zware (klei)gronden zijn zeer geschikt voor doorzaaien.

 

 

Advies: Green Spirit Doorzaai 10-15 kg/ha

 

U kunt Green Spirit Doorzaai bestellen via uw teeltmanager of via de Graszaad Shop.

 

Tijdstip voor doorzaaien:

- vroege voorjaar (februari en maart) - late najaar (oktober en november)

 

Doorzaaien voor beter en meer ruwvoer

GreenSpirit Doorzaai is speciaal samengesteld voor het herstellen van een bestaande weide.

De rassen in GreenSpirit Doorzaai kiemen bij zeer lage bodemtemperaturen, 6°C, en stoelen snel uit. 

 

Heeft u vragen over doorzaaien, dan kunt u contact opnemen met onze teeltmanagers.

Tags:

loonwerk veehouderij
Duurzaamheid
gras
Voederwaarde

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.