Naar inhoud

Consumptie-, zetmeelaardappelen; alternaria bestrijding.

07 juli 2014

Het juiste tijdstip voor alternaria bestrijding in aardappelen is wanneer 2/3 van de bloei is gepasseerd. Lees hieronder meer!

Deze ziekte bestaat uit 2 varianten: alternaria solani en alternaria alternate (zie foto).  De ziekte alternaria wordt voor een groot deel in de hand gewerkt door een matige bemesting waardoor de plant in de stress raakt en gevoeliger wordt voor deze ziekte. Ook de matige structuur van de bodem kan dit jaar alternaria in de hand werken. Een goede bemesting is het belangrijkste element voor alternaria bestrijding. Regelmatig kleine beetjes overbemesten is het beste. In droge perioden doorgaan met bladbemesting. Op deze wijze kan het beste rendement gehaald worden uit de gewasbeschermingsmiddelen.

 

De verschillen tussen de beide alternaria soorten zijn nauwelijks goed te onderscheiden en veelal zijn ze beide aanwezig. Phytophthora middelen met een (neven) werking tegen alternaria zijn de mancozeb bevattende producten als Valbon, Curzate M en Acrobat. Zij leggen een goede basis tegen een vroege aantasting van alternaria.

 

Middelen die alternaria echt bestrijden zijn Amistar en Signum. Deze middelen kunt u mengen met de phytophthora bestrijding. Signum heeft een werking op beide soorten van alternaria die voorkomen. Amistar werk voornamelijk op alternaria solani.

Advies:         Signum 0,2 kg/ha (werkt op beide soorten)

 

Spuit Signum om de 14 dagen mee met de phytophthora bestrijding. Signum 0,2 kg/ha  mag u 4 maal toepassen. Naast  een alternaria werking heeft Signum ook een werking tegen sclerotinia.

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.