Naar inhoud

Betacal flow op uw land; ja of nee?

13 november 2014

De suikerbieten industrie heeft als restproduct Betacal flow. Dit wil zij graag bij eigen telers afzetten. Wat zijn de gevolgen van het uitrijden van Betacal op uw land? Lees hieronder meer!

De suikerbieten industrie produceert als restproduct Betacal  (Betacal flow). Voordat u het restproduct gaat uitrijden over uw land hoort u de vraag te stellen: "Wat wil ik hiermee bereiken?"  Betacal flow bevat relatief veel kalk wat pH verhogend werkt in de bodem en daarmee een positieve invloed heeft op de structuur van de bodem.

 

 

WAT IS DE PH VAN UW GROND EN WAT DOET KALK IN DE BODEM ???

 

--- Dit is de meest belangrijke vraag voor het uitrijden van Betacal! ---

 

Heeft u grond met een pH hoger dan 7 ?   (poldergrond)

Extra kalk in de bodem zal voedingselementen verdringen welke gebonden zijn aan het klei humus complex. Het gaat dan vooral om kali, magnesium en andere positief geladen elementen. Deze elementen komen daarbij vrij in het bodemvocht en de kans is groot dat ze uitspoelen. Dit hangt echter weer sterk af van de CEC in de bodem. Maar omdat calcium zeer sterk aangetrokken wordt door het klei humus complex maken we de gronden na vaker toepassen armer aan voedingsstoffen welke nodig zijn voor een gezonde groei van de planten.

De structuur verbetering van kalk op deze gronden zal maar kort merkbaar zijn. Op de lange termijn zal aanvoer van goede organische mest of compost een betere optie zijn voor structuur verbetering. Verstandiger is om uw fosfaatruimte te benutten voor compost  of organische mest in plaats van  Betacal.

 

Heeft u grond met een pH lager dan 7 ?   (zure gronden)

Hier werkt Betacal juist positief. In deze gronden zal extra calcium juist het bindingscomplex vergroten waardoor er meer voedingselementen in de grond gebonden kunnen worden.  De CEC zal juist toenemen en daardoor zullen er minder waardevolle elementen uitspoelen en de grond zal meer elementen voor de plant beschikbaar houden.

Op zure gronden kunt u Betacal gebruiken om de pH op het juiste niveau te brengen. Veelal is het streven naar een pH van 5-5,5.   Bedenk wel dat Betacal fosfaat bevat. Deze ruimte kunt u niet meer gebruiken voor de aanvoer van mest of compost.

 

Betacal flow bevat:

Fosfaat (P2O5)   8 kg/ton product en telt voor 100 % mee in de mestwetgeving

Stikstof (N)          2,25 kg/ton product en telt voor 50 % mee in de mestwetgeving

 

Heeft u vragen over bemesting of bodemverbetering, vraag onze vertegenwoordig of bel met ons kantoor!

 

 

 

Tags:

bemesting

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.