Witlof; penbehandeling tegen o.a. sclerotinia tijdens het sorteren.

Witlofpennen kunnen rondom de oogst gemakkelijk geinfecteerd raken door sclerotinia, phoma en erwinia. Om dit te voorkomen is het belangrijk de pennen tijdens of na de oogst bij het sorteren te behandelen. Een penbehandeling na de oogst is belangrijk om uitbreiding van bewaarziekten als sclerotinia, erwinia en phoma te voorkomen. Belangrijk is dat u het perceel goed kent. Is er een van de bewaarziekten duidelijk aanwezig in het veld anticipeer hier dan op bij de verwerking van de oogst door extra goed te behandelen.

 

Erwinia (Bladvuur); kunt u redelijk goed in de hand houden door de pennen op de koppen te spuiten met calciumchloride. Gebruik hiervoor 5-10 ltr/ha met voldoende water (200-300 ltr/ha) over de koppen gespoten na het klappen voor het rooien.

Advies: Calciumchloride 5-10 ltr/ha gespoten op de koppen.

 

Sclerotinia; het beste middel nu toegelaten is Luna Privilege 10 ml/ton toegepast bij inschuren of bij sorteren. Luna Privilege heeft een goede werking op sclerotinia en een nevenwerking op phoma.

Advies: Luna Privilege 10 ml/ton

 

Ook Switch heeft een toelating voor de bestrijding van sclerotienrot in witlof. De werking van Switch blijft echter achter bij Luna Privilege.

Advies: Switch 36 gram/ton

 

Daarnaast is Dagonis SC toegelaten voor heet dompelen van de wtilofpennen. Dagonis heeft ook een goede werking op sclerotinia en daarnaast ook op alternaria.

Advies: Dagonis SC 0,1 ltr/ton of 2,5% dompel oplossing.

 

Phoma; Tecto was het aangewezen middel tegen phoma, maar heeft een aanpassing gekregen voor de MRL (residu-eis) waardoor het niet meer haalbaar is om Tecto te gebruiken bij inschuren van uw witlofpennen.

De Europese Commissie heeft besloten in het kader van een herziening een nieuwe EU MRL van 0,05 mg/kg voor thiabendazool in te stellen. Deze nieuwe MRL geldt al vanaf 21 januari 2018, Tecto is dit jaar echter niet meer leverbaar.

 

Gebruik voldoende water, ongeveer 10 ltr per ton witlofpennen zodat deze goed nat worden en er ook geen middel door lekken verloren gaat.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers!

 

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
05:41