Kiemrust bespuiting.

Uien; het juiste moment om Royal MH60 te spuiten.

Wat is het juiste moment voor Royal MH60 SG.

Er zijn een aantal methoden om de uien te beoordelen voor een optimaal moment om een anti-spruit bespuiting uit te voeren. Het juiste tijdstip is in uien afhankelijk van de dag-lengte en ligt veelal in de 1e week van augustus. Hieronder volgen 3 criteria van beoordelen die uiteindelijk weer heel dichtbij elkaar komen:

 

1. Door te gaan meten met uw schuifmaat, komt u niet voor verrassingen te staan. U kunt tot spuiten overgaan als de nek/bolverhouding minimaal 1:3 is, mits dat niet afwijkt van de genoemde periode van strijken.

 

2. Spuit wanneer 10-20% van de uien gestreken is in het veld. Let wel achter singels of boomwallen strijken uien soms eerder door droogte of een slap gewas.

 

3. Door het wegen van de bladloze rokken ten opzichte van de ui. Het loof en de wortels verwijderen van de ui. De totale ui daarna wegen. De ui doormidden snijden in de lengte richting. De bladloze rokken eruit halen en wegen. De bladloze rokken moeten minimaal 15% bedragen van de totale ui.

 

Advies: Royal MH60 SG 3,75 kg/ha + Designer 0,5 ltr/ha

 

Onregelmatige stand van de uien.

Gewassen met een onregelmatige opkomst kunt u beter niet te vroeg spuiten, kies voor een midden weg. Maar wacht ook niet te lang. De laat opgekomen uien blijven vaak achter in ontwikkeling. De uien met een vroege ontwikkeling moeten voor een goede bewaarbaarheid wel 14 dagen groen blijven na de bespuiting voor een goede opname.

Heeft u hier vragen over of wilt u advies vraag dan onze teeltmanagers om samen met u het gewas te beoordelen.

 

Meeldauw aantasting.

Spuit de Royal MH60 SG op tijd, liever iets aan de vroege kant. Doe er na de bespuiting alles aan om de gewassen nog zeker 2-3 weken groen te houden. Geef hierbij aandacht aan de ziektebestrijding, vooral meeldauw en bladvlekkenziekte kunnen snel uitbreiden waardoor het gewas snel afsterft. Dit komt de bespuiting om de kiemrust te verlengen niet ten goede.

 

Aanbevelingen:

  • Spuit met 350-400 ltr water en een fijne druppel, eventueel is op een hangend gewas heen en weer spuiten een optie (2 maal 200 ltr water/ha).
  • Gebruik altijd een goede uitvloeier, de beproefde uitvloeiers zijn Designer 0,5 ltr/ha en Agral Gold 125 ml/ha.
  • Houd uw gewas tijdens de groei vitaal en gezond, vrij van trips en schimmelaantastingen om in de afrijpingsfase voldoende sapstroom te houden.
  • De antispruitbehandeling uitvoeren als het gewas begint te strijken.
  • Te vroeg spuiten geeft kans op holle uien/losse rokken, terwijl te laat spuiten een verminderde opname en daardoor verminderde werking tot gevolg kan hebben.
  • Het antispruitmiddel heeft minimaal twee weken nodig om volledig door de bol opgenomen te worden. Houd daarom ook na de bespuiting uw gewas in ieder geval twee weken gezond en vitaal.
  • Het beste tijdstip om te spuiten is in de avond, voordat de dauw erin valt.
  • Onder droge omstandigheden gaat de voorkeur uit eerst te beregenen of de bespuiting uit te voeren na een regenbui.
  • Houd de uien in de bewaring droog met een constante bewaartemperatuur en een relatieve luchtvochtigheid van rond de 80%. Dit helpt om de uien in kiemrust te houden.

 

Voor vragen omtrent het juiste tijdstip kunt u terecht bij onze teeltmanagers!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
20:15