Tulpen; onkruidbestrijding voor opkomst, een goede basis

De onkruidbestrijding in tulpen komt steeds meer onder druk te staan door het verlies van o.a. de middelen Pyramin DF en Chloor ipc. De huidige toegelaten middelen hebben we dan ook hard nodig voor een effectieve onkruidbestrijding. Hieronder leest u meer. De eerste onkruidbespuiting kan vanaf nu tot ongeveer half januari uitgevoerd worden. Deze bespuiting is ook bedoeld om graanopslag of roggedek dood te spuiten. Als het roggedek nog maar zeer matig ontwikkeld is kan er beter gewacht worden tot tweede helft december. Wacht niet te lang, de omstandigheden kunnen rond deze tijd van het jaar ook flink tegen zitten.

 

Wing P wordt geadviseerd in de dosering van 3,5 ltr/ha  (= Spectrum 1 ltr + Stomp 400SC  2 ltr). Wing P mag 1 maal in een teeltseizoen gespoten worden in bloembollen. Voordeel van Wing P is dat er naast Wing P,  ook nog een keer met  Stomp 400SC gespoten mag worden. Dit betekent dat binnen de regels dus in twee bespuitingen totaal 4 ltr Stomp gespoten mag worden.

 

Uitgangspunt; 2 bespuitingen

1. De eerste bespuiting kan uitgevoerd worden 6-8 weken na het planten met:

Advies:

Wing P 2,5-3,5 ltr/ha  + Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha

  

2. Eind februari kan de tweede bespuiting uitgevoerd worden met:

Advies:

Dual Gold 0,75-1 ltr/ha (niet op zandgrond) + Stomp 400 SC  3 ltr/ha (+ Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha) 

of 

Spectrum 0,75-1  ltr/ha (wel op zandgrond) + Stomp 400 SC 3  ltr/ha (+ Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha)

 

Uitgangspunt; 1 bespuiting

Op zwaardere gronden zijn er minder  kansen voor een geslaagde onkruidbestrijding. Hier wordt vaak gekozen voor 1 bespuiting in de winter. Door een juiste combinatie is dat mogelijk. Belangrijk is hierbij van de oplosbaarheid van de Spectrum in de Wing P en de Dual Gold gebruik te maken zodat het risico op groeiremming door inspoeling bij veel neerslag wordt voorkomen.

Advies:  

Wing P 2,5  ltr/ha  + Stomp 400 SC 3 ltr/ha + Dual Gold 0,75-1  ltr/ha + Goltix  SC/WG 2 ltr of kg/ha +  Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha

 

Rond en naopkomst

Hierna volgt nog een  rond opkomst bespuiting met Goltix SC/WG 1,5-2 ltr of kg/ha 

 Advies:

Goltix kan tot rond opkomst gespoten worden (gesloten bladpunten).

 

Eventueel kan na opkomst nog gecorrigeerd worden met Asulam (mits de 120 dgn regeling er weer komt). Zonder het gebruik van Goltix SC/WG zullen we eerder terug moeten grijpen naar Asulam. Asulam werkt goed op kamille en kleinkruiskruid.

 

Tips:

1.   Wing P heeft een prima  brede werking in tulpen. Belangrijk is voldoende vocht voor de werking. Op lichte zandgrond raden we aan Wing P 2,5 ltr te spuiten i.v.m. inspoeling bij veel regen.

2.    De werking van Wing P  is vergelijkbaar met Dual Gold + Stomp 400SC. Wing P werkt beter onder droge omstandigheden (heeft een grotere oplosbaarheid in water); Dual Gold werkt beter onder natte omstandigheden (heeft een lagere oplosbaarheid in water). Dual Gold mag niet op zandgrond  (zie www.zandzoeker.nl)

3.    In plaats van Roundup Ultimate  kan ook gekozen worden voor Clinic (glyfosaat) 3-5 ltr/ha. De opname van Roundup Ultimate is vooral onder moeilijke omstandigheden in de winter beter dan glyfosaat. Roundup Ultimate is binnen 1 uur regenvast.

4.    Voeg eventueel Intake (zuur) toe aan de Clinic (glyfosaat). De opname en het rendement van de Clinic (glyfosaat) wordt sterk verbeterd bij een pH van de spuitvloeistof van 5,3. Ook kan Promotor ¼ ltr/ha toegevoegd worden, Promotor stimuleert de activiteit van de plant waardoor de glyfosaat sneller opgenomen wordt.

5.    Groenbemesters (ook grasland), geteeld na de tulpen kan minder goed opkomen na het spuiten van Wing P en Dual Gold. Een kerende grondbewerking is dan ook aan te bevelen voor het inzaaien van groenbemesters of (blijvend) grasland.

  

-------------------------

Wing P; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen; voor opkomst;  maximale dosering 3,5 ltr/ha

Stomp 400SC; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen; voor opkomst;  maximale dosering 4 ltr/ha

Dual Gold; niet toegestaan op zandgrond, zie grondkaart (klik op) www.zandzoeker.nl

Dual Gold; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen rond opkomst maximale dosering 1,5 ltr/ha

Goltix SC; maximaal 2 bespuitingen; rond en naopkomst ; maximaal 4 ltr/ha

Goltix WG; maximaal 2 bespuitingen; rond en naopkomst;  maximaal 5 kg/ha

Chloor ipc; maximaal 3-12 maal per seizoen; 0,5-2 ltr/ha; 4-6 ltr per teeltcyclus

Roundup Ultimate; maximaal 1 bespuiting doodspuiten dekvrucht; voor opkomst met 1,5-4,5 ltr/ha maximaal 4,5 ltr/ha

Roundup Ultimate; maximaal 1 bespuiting doodspuiten onkruiden; voor opkomst met 1,5-4,5 ltr/ha maximaal 4,5 ltr/ha

--------------------------

 

Heeft u vragen over de onkruidbestrijding bel dan met onze teeltmanagers.

 

 

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
23:12