Onkruidbestrijding tulp

Tulpen; goede basis aan onkruidbestrijding vanaf nu belangrijker dan ooit.

De onkruidbestrijding in het najaar, na het planten van de tulpen wordt steeds belangrijker. Na het wegvallen van de toelating van Asulam hebben wij geen enkele correctie mogelijkheid meer na opkomst. Dit vraagt om meer aandacht voor de onkruidbestrijding in de tulpen. 

De beschikbare middelen ziet u onder aan deze pagina met de toepassingsvoorwaarden. Wat kunnen wij nu verbeteren aan de onkruidbestrijding zonder dat dit ten koste gaat van de groei van de tulpen?  

 

Spreiding van middelen gedurende het seizoen.

De laatste jaren werd steeds vaker slechts 1-2 bespuitingen uitgevoerd met flinke doseringen, dit moest voldoende zijn om de tulpen schoon te houden. Wel was of is dit op het randje van gewasveiligheid, zeker als het gaat dom Wing P (Spectrum) en Dual Gold als het gaat om inspoeling na veel regen. Spreiding van dezelfde hoeveelheid middelen over meerdere bespuitingen zorgt voor een schoner gewas met minder inspoelingsgevaar. Dit zal de oplossing worden, mits de omstandigheden van spuitbare dagen het toelaten. Wij zullen dus meer aandacht moeten geven in de wintermaanden aan de onkruidbestrijding.

 

Rijpaden bespuiten.

Door vroeg in het voorjaar, medio maart een extra bespuiting in de paden uit te voeren met bijvoorbeeld Goltix SC en Stomp blijven de paadjes later in het seizoen beter schoon. De apparatuur is beschikbaar en heeft ook voldoende capaciteit. Belangrijk is dit wel tijdig te doen om gewasschade te voorkomen!

 

Gespreide bespuiting beste optie voor beter resultaat.

Wing P wordt geadviseerd in de dosering van 3,5 ltr/ha  (= Spectrum 1 ltr + Stomp 400SC  2 ltr). Wing P mag 1 maal in een teeltseizoen gespoten worden in bloembollen. Voordeel van Wing P is dat er naast Wing P,  ook nog een keer met  Stomp 400SC gespoten mag worden. Dit betekent dat binnen de regels dus in twee bespuitingen totaal 4 ltr Stomp gespoten kan worden.

 

Bespuiting 1. - december

De eerste bespuiting kan uitgevoerd worden 6-8 weken na het planten (december)  met:

Advies:

Wing P 2,5-3,5 ltr/ha  + Roundup Ultimate 2,25 ltr/ha

  

Bespuiting 2 - eind februari

Eind februari kan de tweede bespuiting uitgevoerd worden met:

Advies:

Dual Gold 0,75-1 ltr/ha (niet op zandgrond) + Stomp 400 SC  3 ltr/ha (+ Roundup Ultimate 2,25 ltr/ha) 

of 

Spectrum 0,75-1  ltr/ha (wel op zandgrond) + Stomp 400 SC 3  ltr/ha (+ Roundup Ultimate 2,25 ltr/ha)

 

Bespuiting 3 - begin maart

Als de punten er door komen, tijdens opkomst.

Advies:

Goltix SC 1,5-2 ltr/ha

 

Optie: - paden bespuiting - maart

Als de rijen goed zichtbaar zijn en de bladeren nog rechtoopstaan.

Advies:

Stomp 400 SC 0,75-1 ltr/ha + Goltix SC 0,5 ltr/ha (in de paden)

 

   

Tulpen onder plastic of 1 bespuiting.

Tulpen onder plastic of op zwaardere gronden waar er minder  kansen zijn voor een geslaagde onkruidbestrijding. Hier wordt vaak gekozen voor 1 bespuiting in de winter. Door een juiste combinatie is dat mogelijk. Belangrijk is hierbij van de oplosbaarheid van de Spectrum in de Wing P en de Dual Gold gebruik te maken zodat het risico op groeiremming door inspoeling bij veel neerslag wordt voorkomen.

Advies:  

Wing P 2,5  ltr/ha  + Stomp 400 SC 3 ltr/ha + Dual Gold 0,5-1  ltr/ha + Goltix  SC/WG 2 ltr of kg/ha +  Roundup Ultimate 2,25 ltr/ha

 

Tips:

1.   Wing P heeft een prima  brede werking in tulpen. Belangrijk is voldoende vocht voor de werking. Op lichte zandgrond raden we aan Wing P 2,5 ltr te spuiten i.v.m. inspoeling bij veel regen.

2.    De werking van Wing P  is vergelijkbaar met Dual Gold + Stomp 400SC. Wing P werkt beter onder droge omstandigheden (heeft een grotere oplosbaarheid in water); Dual Gold werkt beter onder natte omstandigheden (heeft een lagere oplosbaarheid in water). Dual Gold mag niet op zandgrond  (zie www.zandzoeker.nl)

3.    In plaats van Roundup Ultimate  maximaal 2,25 ltr/ha voor opkomst  ofkan ook gekozen worden voor Clinic (glyfosaat) 3-5 ltr/ha. De opname van Roundup Ultimate is vooral onder moeilijke omstandigheden in de winter beter dan glyfosaat. Roundup Ultimate is binnen 1 uur regenvast.

4.    Voeg eventueel Intake (zuur) toe aan de Clinic (glyfosaat). De opname en het rendement van de Clinic (glyfosaat) wordt sterk verbeterd bij een pH van de spuitvloeistof van 5,3. Ook kan Promotor ¼ ltr/ha toegevoegd worden, Promotor stimuleert de activiteit van de plant waardoor de glyfosaat sneller opgenomen wordt.

5.    Groenbemesters (ook grasland), geteeld na de tulpen kan minder goed opkomen na het spuiten van Wing P en Dual Gold. Een kerende grondbewerking is dan ook aan te bevelen voor het inzaaien van groenbemesters of (blijvend) grasland.

  

-------------------------

Wing P; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen; voor opkomst;  maximale dosering 3,5 ltr/ha

Stomp 400SC; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen; voor opkomst;  maximale dosering 4 ltr/ha

Dual Gold; niet toegestaan op zandgrond, zie grondkaart (klik op) www.zandzoeker.nl

Dual Gold; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen rond opkomst maximale dosering 1,5 ltr/ha

Spectrum; maximaal 1bespuiting per teeltcyslus; dosering maximaal 1,4 ltr/ha

Goltix SC; maximaal 2 bespuitingen; rond en naopkomst ; maximaal 4 ltr/ha

Goltix WG; maximaal 2 bespuitingen; rond en naopkomst;  maximaal 5 kg/ha

Roundup Ultimate; maximaal 1 behandeling voor opkomst  1,5-2,25 ltr/ha;  maximaal 2,25 ltr/ha per 12 maanden

Roundup Dynamic; maximaal 2 behandelingen over het gewas; 2,1 ltr/ha; maximaal 2 toepassingen per 12 maanden; totaal maximaal 4,3 ltr/ha ; interval 28 dagen

Clinic (glyfosaat); maximaal 1 toepassing per 12 maanden; dosering 2,0-6,0 ltr/ha; totaal maximaal 6 ltr/ha per teeltcyclus

--------------------------

 

Heeft u vragen over de onkruidbestrijding bel dan met onze teeltmanagers.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
16:26