Knolbehandeling

(Poot)aardappelen; nieuwe ontwikkelingen knolbehandeling pootaardappelen.

Afgelopen jaren constateren wij een toename van rhizoctonia-aantasting in pootaardappelen. Niet alleen rhizoctonia sclerotien op de knol, maar ook bijna blanke knollen met stervorminge scheuren en (ovale) gaatjes, die veroorzaakt zijn door rhizoctonia. Dit bevestigt dat bijna onzichtbare schimmeldraden van rhizoctonia een probleem kunnen geven in het volgende teeltjaar. Een goede schone start is dan ook de basis voor de kwaliteit van het pootgoed dat u gaat afleveren. Naast deze betere knol-kwaliteit scheelt het vaak ook nog vele uren in de leeskamer. In deze "ParaluNieuws" een en ander over de knolbehandeling en de mogelijkheid om een Pieperdoes rollenbaan te huren.

Nieuw is dit jaar het middel Flim (combinatie van Monarch + Diabolo). Flim als formulering is zachter voor de knol dan de combinatie. Hiermee wordt de goede rhizoctonia werking gecombineerd met de goede werking van imazilil op zilverschurft en fusarium. Daarnaast is Maxim dit jaar ook toegelaten voor de knolbehandeling voor pootaardappelen bestemd voor de pootaardappelteelt. De behandeling voor de consumptieaardappel en fabrieksaardappelteelt was er al. 

 

Knolziekten aardappelen

 

Om knolziekten binnen het pootgoedbedrijf beter in de hand te krijgen, is het noodzakelijk om pootaardappelen te behandelen tegen de volgende bewaarziektes:

1. Rhizoctonia

2. Zilverschurft

3. Zwarte Spikkel

4. Fusarium

 

Rhizoctonia

De Rhizoctonia solani AG 3 heeft alleen de aardappel als waardplant. De mate van grondbesmetting met R. solani AG 3, is dan ook sterk gekoppeld aan de hoogte van de teeltfrequentie. Rhizoctonia in de aardappel kan veel schade veroorzaken, zowel door opbrengstverlaging als door kwaliteitsverlies. Ook is een rhizoctonia vrije partij makkelijk te sorteren en scheelt het aanzienlijk in leesuren. Zowel Maxim, Flim als Monarch hebben een goede werking op rhizoctonia.

 

Zilverschurft

Aangetast pootgoed is een belangrijke besmettingsbron, maar de knollen kunnen ook vanuit de grond besmet raken. Vooral tijdens het rooien, wanneer knollen contact met elkaar maken, worden besmettingen overgebracht. De schimmel tast de kurklaag van de knol aan waardoor de knol meer vocht verliest. Zilverschurft breidt zich sterk uit in partijen, die naar verhouding warm bewaard worden bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. De zilverachtige verkleuring is het gevolg van lucht, die in de aangetaste cellagen doordringt. Aangetaste knollen verliezen veel vocht en zien er minder aantrekkelijk uit. Daarnaast verouderen de knollen snel en worden fysiologisch ouder, dit kan de opkomst beinvloeden in een koud en nat voorjaar.

 

Zwarte Spikkel

Zwarte Spikkel komt steeds vaker voor en komt ook als secundaire schimmel. Op afstervende dode planten in het veld zien wij het ook veel op de stengels. Vaak is er een combinatie te zien van en zilverschurft en zwarte spikkel. Continu droog bewaren is erg belangrijk. Daarnaast heeft een grondbehandeling met Amistar of Allstar + Amistar altijd een goed effect op zwarte spikkel. Zwarte Spikkel slaat nog een keer extra om zich heen als de tijd tussen loofdoding en rooien langer dan 3 weken duurt. 

 

Fusarium

Komt vooral op de knol voor, andere fusarium soorten kunnen ook in de grond voorkomen. De schimmel dringt bij verwondingen de knol binnen. Deze wondjes kunnen ontstaan bij het rooien, inschuren, maar ook bij het afkiemen en omstorten van pootgoed. Ook vanuit kisten, bewaring en werktuigen kan een knol geinfecteerd raken. Met droogrot aangetaste knollen kunnen overgaan in natrot door een secundaire aantasting met Erwinia bacterien. Besmette knollen kunnen een slechte opkomst geven met een hol gewas met verwelkende stengels als gevolg.

 

Knolbehandeling aardappelen

 

Een knolbehandeling heeft naast de bestrijding van rhizoctonia meer effect op knolkwaliteit dan voorheen werd aangenomen. Het doorbreken van de cyclus van schimmels als zilverschurft, fusarium en zwarte spikkel  wordt vaak onderschat. Daarnaast spelen andere factoren als een goed afgeharde schil bij de oogst en het continu droog bewaren van pootaardappelen een belangrijke rol. Al met al is het belangrijk de cyclus van de schimmel zoveel mogelijk te doorbreken en daardoor de mogelijkheid van infectie zoveel mogelijk te beperken. Op deze manier houden wij grip op de knolkwaliteit en hebben wij een beter rendement van de middelen, zowel voor de grondbehandeling als de knolbehandeling. De kosten van een goede knolbehandeling verdienen zich snel terug en doorgaans hebben wij dan minder leesuren en minder uitschot. Een behandeling met Maxim of Flim ligt wat kosten betreft hoger dan Monarch, maar de werking is ook breder. De keuze van het middel hangt af van de partij aardappelen en uw bedrijfssituatie. De voorkeur bij Flim gaat uit naar een behandeling wanneer de aardappel in rust is, dus voordat er witte puntjes op de knol zichtbaar zijn. De producten zijn verschillend van kleur, Monarch is wit, Flim is blauw en Maxim is rood van kleur. Ten Brinke bv leverd een opvang zeil voor eventuele lekvloeistof bij de Pieperdoes.

 

 De volgende middelen zijn toegelaten voor de knolbehandeling:

  •  Monarch  0,2 ltr / ton
  •  Flim 0,3 ltr / ton
  •  Maxim 100 FS  0,25 ltr / ton  (nu ook in pootaardappelen)

 

 Gevoeligheidstabel knolziekten aardappelen
 

Rhizoctonia

Zilverschurft

Fusarium

Zwarte Spikkel

Flim

+++

+++

++

+-

Monarch

+++

+

-

-

Maxim 100 FS

++-

++

++

+

 

Verhuur Pieperdoes (foto)

Ten Brinke b.v. biedt u de mogelijkheid om aardappelen te behandelen met  de Pieperdoes rollenband met schijfvernevelaars. Deze apparatuur is opgebouwd op een 1,20 mtr brede rollenband met daarboven 2 schijfvernevelaars. De rollenband en de opvoerelevator zijn afzonderlijk in snelheid te regelen. Voordeel van deze apparatuur is dat bij een capaciteit van 15 ton/uur nog 1-2 ltr vloeistof per ton aardappelen verneveld wordt. De aardappelen worden dan rondom goed vochtig zonder dat het gaat lekken. Voor een goede knolbehandeling is voldoende bevochtiging noodzakelijk!

 

Voor vragen en/of huur van de Pieperdoes, bel 0527-274030

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
15:56