Notice: Undefined variable: linkedBlocks in /var/www/vhosts/tenbrinkebv.nl/httpdocs/vd_core/controllers/Block.php on line 174
Consumptie aardappelen; welke strategie voor kiemremming is de juiste?
Kiemremming consumptieaardappelen

Consumptie aardappelen; welke strategie voor kiemremming is de juiste?

Na het verbod van chloorprofam (2019) voor de kiemremming in consumptieaardappelen is er nog steeds veel onduidelijk.  Wel weten wij dat bewaarseizoen 2019-2020 zeer kiemlustig was en er veel geexperimenteerd is.  Seizoen 2021-2022 was een bewaarseizoen met een zeer hoge kiemrust en een zeer succesvolle toepassing van Royal MH60.  En duidelijk is, dat seizoen 2022-2023 meer gaat lijken op seizoen 2019-2020,  de aardappelen zijn kiemlustig, de toepassing van Royal MH60  is in lang niet alle gevallen optimaal geweest door de warme droge omstandigheden in afgelopen zomer.

 

Consumptieaardappelen voor de lange bewaring moeten:

Vrijwel vrij van kiemen bewaart worden om bewaarverlies te voorkomen en bij een relatief hoge temperatuur (rond de 6-8 graden C) om blauw te voorkomen en een goede bakkwaliteit te behouden.

 

Royal MH60 SG is de basis voor bewaaraardappelen?

De basis voor bewaaraardappelen is in feite een goed uitgevoerde bespuiting met Royal MH60 SG in het groeiseizoen. Dit remt de kiemvorming en zorgt voor een goede start van kiemvrij drogen en bewaren. Daarnaast voorkomt het ook nog opslag van aardappelplanten voor volgend seizoen en daarmee uitbreiding van aardappelcystenaaltjes. Belangrijk is dat er een goed beeld van de omstandigheden tijdens deze bespuiting is, waren de omstandigheden goed, bleven de aardappelen nog lang genoeg in de groei (ongeveer 5 weken) na de toepassing.  Dit geeft een beeld van het resultaat wat wij kunnen verwachten wat betreft kiemrust! 

 

Over welke middelen kunnen we beschikken?

Grof weg kunnen we de middelen die nu op de markt zijn onderverdelen in 3 groepen:

 

1. 1,4 Sight

1,4 Sight (1,4DiMethylNaphtalene) komt van nature al voor in de aardappel en is belangrijk bij de kiemrustfase. Door deze stof op niveau te houden, wordt voorkomen dat het kiemproces in de aardappel op gang komt.Het product 1,4SIGHT sluit het beste aan bij de wensen van de aardappelteler. Want 1,4 Sight is geen kiemremmer maar een kiemrustverlenger! Het aangrijpingspunt van 1,4 Sight ligt vroeg in het kiemproces. Het is hiermee een uniek product. De meeste interne processen die voorafgaan aan het uitgroeien van de kiem komen daardoor niet op gang. De wachttijd van toepassing tot consumptie  moet minimaal 30 dagen zijn. Dit is vooral van belang voor tafelaardappelen.

--> Wij hebben de juiste apparatuur om 1,4 Sight in uw bewaarplaats te brengen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

 

2. Plantaardige olien; Biox-M (muntolie) / Argos (sinaasappelolie)

Deze producten zijn op basis van  plantaardige olien gemaakt. Ze werken kiemremmend maar kunnen in een hoge concentratie ook de kiemen er nog afbranden.  Ze voorkomen dus kieming en je kunt de kieming stoppen door het groeipunt van de kiem te "verbranden".  Dit is echter afhankelijk van de dosering die toegepast wordt.

Deze producten verdelen zich via druppels in de lucht door een partij aardappelen. De luchtverdeling moet goed zijn en de luchtsnelheid niet te hoog voor een optimale verdeling. Stortkegels zijn hierbij ongewenst.

Kostprijs: ongeveer € 15,00 - € 20,00 per ton aardappelen

 

3. Restrain ethyleen (generator)

Restrain ethyleen kan uitstekend toegepast worden in consumptieaardappelen. De Restrain generator welke u in de bewaarplaats plaatst produceert continu een lage dosis ethyleen waardoor uw aardappelen kiemvrij blijven. Een sensor stuurt de generator aan waardoor de concentratie constant blijft. Ethyleen verdeelt zich via lucht ook in bewaarplaatsen met een minder goede luchtverdeling zeer goed. Ethyleen remt de kiemvorming. Restrain ethyleen is beproefd in de  rassen Agria, Fontane en Markies. Deze rassen zijn uitgebreid getest.

Andere rasssen kunnen in overleg met uw afzetkanaal ook behandeld worden met Restrain ethyleen.

 

 

Wat is verder belangrijk bij de bewaring van de nieuw middelen:

Aardappelen bewaren komt veel nauwkeuriger dan in het verleden met chloorprofam! Met de huidige nieuwe middelen zijn aan aantal punten belangrijker dan in het verleden met chloorprofam namelijk:

 

  • de aardappelen moeten voor de behandeling droog zijn, de huidige nieuwe middelen werken goed mits er geen vocht in de bewaarplaats is. Dus droge aardappelen en geen condensvorming zijn belangrijk voor een kiemvrije bewaring.
  • een constante temperatuur door de gehele partij. Dit betekend regelmatig intern ventileren. Circulatie van lcht dmv plafond ventilatoren voorkomen condens in de bovenlaag en dit veroorzaakt sneller kiemen in deze laag.
  • goede luchtverdeling in de bewaarplaats. De middelen verdelen zich via de lucht in de vorm van kleine druppeltjes. Deze druppeltjes gaan juist bij een hoge luchtsnelheid minder ver de partij in. Een hoge ventilatie capaciteit kan hierbij juist nadelig zijn.

Ethyleen is een uitzondering en is een gas (lichter dan lucht) en verdeelt zich ook zonder luchtcirculatie in uw bewaarcel. Ook 1,4 Sight verdeelt zich makkelijker dan de olie-achtige producten.

 

Wanneer heeft u extra "middelen" nodig voor de bewaring van consumptieaardappelen?

 

1. Levering af land.

Er is geen Royal MH60 SG of ander product nodig. De aardappelen worden af land geleverd.

 

--> geen extra product noodzakelijk

 

2. Levering tot ongeveer eind januari.

Met een goed geslaagde bespuiting met Royal MH60 SG is er verdere ander middel nodig voor een goede kiemremming.

 

--> alleen met Royal MH60 SG en een goede ventilatie kunt u de aardappelen bewaren tot eind januari

--> zonder Royal MH60 SG heeft u een van de beschikbare kiemremmingsmiddelen nodig of mechanische koeling

 

3. Levering tot ongeveer eind april.

U heeft een middel nodig voor de kiemremming naast Royal MH60 SG, dit kan ook mechanische koeling zijn.

 

--> door toepassing van 1,4 Sight vanaf december / januari (wanneer het eerste witte puntje zichtbaar wordt)

--> door toepassing van de olie-achtige producten vanaf december / januari (wanneere het eerste witte puntje zichtbaar wordt)

--> door toepassing van Restrain ethyleen* kunt u goedkoop de aardappelen bewaren tot eind april (wanneer het eerste witte puntje zichtbaar wordt)

* = beproefd in Agria, Fontane en 

 

4. Levering tot ongeveer 1 juli (lange bewaring).

U heeft een of meerdere middellen nodig voor de kiemremming naast Royal MH60 SG.

 

--> door toepassing van 1,4 Sight vanaf december /januari (wanneer het eerste witte puntje zichtbaar is)

(1,4 Sight geeft hierbij het minste gewichtsverlies en de meest beheersbare kiemrust)

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Ook voor het vernevelen van de kiemremmingsmiddelen!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
18:44