Calcium voorkomt stress....

Bemesting; plant beschikbare CALCIUM verdient aandacht.

Calcium tekort.

Een tekort aan calcium komen wij steeds vaker tegen. Door grondanalyses kunnen wij dit zien bij de waarde van calcium, die in de plant beschikbaar.  Is deze waarde ver onder de norm (laag) dan is een calcium bemesting nodig. De lage waarden komen wij zowel tegen op gronden met een hoge pH als met een lage pH. Wat veel mensen veronderstellen is dat calcium invloed heeft op de pH (zuurtegraad van de bodem). Dit is onjuist!

De binding van calcium met sulfaat (calciumsulfaat of ook wel gips genoemd) heeft geen invloed op de pH maar wel op de plantbeschikbare hoeveelheid calcium. 

Kalk (calcium gebonden aan carbonaat) heeft wel invloed op de pH . De carbonaat bindt H+ ionen en daardoor wordt de zuurgraad verlaagd in de bodem. Dit is dus een duidelijk verschil.

 

Calcium en beregenen.

De laatste jaren zien wij in de akkerbouw een groeiend probleem met een tekort aan calcium. Vooral als er met water beregend wordt met een hoge EC (hoog gehalte natriumchloride (zout)). Natrium verdringt calcium in de bodem, waardoor de beschikbare calcium afneemt. De afgelopen drie droge jaren is er veel beregend (met "zout" water, hoge EC) waardoor dit probleem zeker aandacht nodig heeft. Voor komend jaar is het dan ook belangrijk hier met de bemesting rekening mee te houden en ook uw beregeningswater te laten ondezoeken.

 

Opname en functie van calcium in de plant.

Een plant neemt calcium op als een tweewaardig positief geladen ion (Ca2+). Calcium is het enige element dat alleen door de worteltoppen wordt opgenomen. De opname van calcium is een passief proces. Dat wil zeggen: calcium gaat met de waterstroom mee de wortels in en wordt zo via de houtvaten omhoog getransporteerd naar actief verdampende delen. Eenmaal op de plaats van bestemming in de plant wordt calcium opgeslagen in de vacuolen (opgelost of in de vorm van Ca-oxalaat kristallen) of in de celwandruimte (met name de middenlamel van de celwand bevat Ca-pectinaat). Dit geeft aan dat herverdeling van eenmaal opgenomen calcium in de plant lastig is. Calcium is dus immobiel in de plant. Het calcium in de vacuole zorgt voor een osmotische waarde en voorkomt toxiciteit van andere elementen indien deze in te hoge mate worden opgenomen. Dit laatste speelt vooral een rol in de wortels. In de celwand zorgt calcium voor versteviging van de wand en de doorlatendheid.

Het effect van calcium is een betere opname van kalium waardoor ook andere positief geladen elementen weer beter opgenomen worden (kettingreactie).

 

Calcium is belangrijk voor:

  • een sterke celstructuur (stevigheid)
  • weerbaarheid tegen insecten, schimmels en bacterien
  • celdeling en celgroei (knolzetting aardappelen)
  • helpt stresssituaties te voorkomen (in het bijzonder hitte stress)
  • centrale rol bij de regeling van het transport in de plant, met name kali (kettingreactie)

 

Calcium en uw gewas.

In bijvoorbeeld aardappelen heeft calcium effect op de schilkwaliteit van de nieuw te vormen aardappel. Voldoende goed opneembare calcium zorgt voor minder schurft en een betere gladdere kwaliteit van de schil. Het is niet bekend of een overvloed aan opneembare calcium schade kan doen. Wel is bekend dat te veel plantbeschikbare calcium andere elementen kan binden, zoals opneembare fosfaat. 

 

Overschot aan calcium.

Te veel calcium bemesten (gips) is gunstig voor de structuur maar reduceert de opneembare fosfaat waardoor dit ten koste gaat van de knolzetting. Kijk dus uit met een overschot voor de teelt van bijvoorbeeld pootaardappelen. Wat u wint met goed opneembare startfosfaat kan teniet gedaan worden met een overdadige calciumbemesting (gips).

Tip: Geef uw startfosfaat in de rij bij de knol en geef uw calcium meststof (TerraNature Structure) vlak voor het frezen van de ruggen.

 

Calcium bemesten doet u met:

Korrelmeststof:

TerraNature Structure                      (bevat 45 % CaO)                               

----- Adviesgift: 100-200 kg/ha

TerraNature Structure + Mg            (bevat 22,5% CaO en 12,5% MgO)   

----- Advies gift: 300-400 kg/ha

 

Vloeibare meststof:

Flex 212 N9 + Ca 12%, B, Zn (bevat 9% N (ureum) + 12% CaO)

------ Adviesgift: 200-300 ltr/ha = 260- 390 kg/ha (SG = 1300 kg)

 

Heeft u vragen over de bemesting van uw gewassen, vraag het onze teeltmanagers!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
19:31