Naar inhoud

Zaaiuien; start met voldoende bodemherbicide rondom opkomst.

04 mei 2018

De laatste 2 weken van april is er ontzettend veel werk verzet. Het warme weer en de goede structuur van het zaaibed maakten dit mogelijk. Komende weken komt het op de onkruidbestrijding aan rond opkomst van de uien. Lees hieronder meer.

De structuur van het zaaibed is mooi, er is onder goede omstandigheden gezaaid maar de ondergrond laat nog wel wat te wensen over.  De stand van de uien lijkt goed te worden, we hebben nog geen korst gehad en zeker als het komend weekend weer warmer wordt groeien de uien snel. Wanneer de grond vochtig is kan onafhankelijk van het stadium van de uien gespoten worden met AZ500, Pyramin DF en Chloor ipc. Belangrijk is wel dat u de juiste spuittechniek toepast. Voor de onkruidbestrijding in uien is dit minimaal 300-350 ltr water en een midden grove druppel. De spuittechniek bepaalt in grote mate de selectiviteit  tussen het uienplantje en het onkruid (en dus ook eventuele contactwerking op de uien).

 

AZ 500 heeft een aanvulling in de onkruidbestrijding in uien als het gaat om kamille en kleinkruiskruid. De werking is goed als het middel voldoende vocht krijgt.

 

Advies:  AZ 500 100-200 ml/ha + Pyramin DF 0,5 kg /ha + Chloor ipc 0,5 ltr/ha

- Dit kan in alle gewasstadia na opkomst; kramstadium, vlagstadium!

 

Daarnaast kunt u in kramstadium ook nog de combinatie spuiten met Wing P en Chloor ipc:

Advies:  Wing P 1 ltr/ha + Chloor ipc 0,5 ltr/ha

 

Het vlagstadium van uien is het meest gevoelig, de kiemplantjes van de uien vangen dan de meeste herbicide op en daardoor zijn ze gevoeliger. De plantjes hebben vooral in het begin stadium van het "vlaggen" ook nog niet voldoende wortels. Later in het vlagstadium als het eerste pijpje ontwikkeld wordt heeft het plantje vaak al 3 echte worteltjes en kan dan ook meer contact middel verdragen.

In het vlagstadium is de combinatie van Pyramin DF en Chloor ipc wel veilig.

Advies:  Chloor ipc 0,5 ltr/ha + Chloor ipc 0,5 ltr/ha

 

In 350 ltr water verspuiten met een midden grove druppel!

 

Heeft u vragen of advies nodig , onze teeltmanagers kunnen u adviseren!

Tags:

uien
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.