Naar inhoud

Zaaiuien; situatie meeldauw en trips.

02 augustus 2016

Op dit moment komen we op veel percelen meeldauw aantasting tegen. Daarnaast vinden we op enkele percelen trips. Lees hieronder meer!

Meeldauw; op dit moment vinden we in veel percelen aantasting van meeldauw. Zoals we in een vorige Paraplu nieuws hebben gemeld vindt aantasting plaats 7-9 dagen na infectie. De infectie van afgelopen donderdag 10 juli 2014, een warme vochtige dag met meer dan 12 uur een nat gewas is de oorzaak van de huidige aantasting.

 

De aantasting komen we zowel in zaaiuien als 1e jaars plantuien tegen. In de rest van het groeiseizoen hebben we te maken met deze aantasting welke zal uitbreiden wanneer we weer een natte periode krijgen. Wat te doen? 

 

Aankomende zondag wordt weer regen voorspeld. Het is belangrijk voor de regen het blad te beschermen. In geval van voldoende lang nat blad (ongeveer 12 uur)  is het belangrijk na de regen nogmaals te spuiten!

 

Uien waar nog geen aantasting in voorkomt kunnen we het beste beschermen met:

Valbon 2 kg/ha + Zink 0,5 ltr/ha + middel tegen bladvlekkenziekte   of

Acrobat 2,5 kg/ha + Zink 0,5 ltr/ha + middel tegen bladvlekkenziekte

 

 

 

Uien waar enige aantasting is waargenomen kunnen we beschermen met:

Valbon 2 kg/ha + Fubol Gold 2 kg/ha + Zink 0,5 ltr/ha + middel tegen bladvlekkenziekte

  of

Valbon 2 kg/ha + Folio Gold 2 ltr/ha  + Zink 0,5 ltr/ha + middel tegen bladvlekkenziekte

 

- Voeg een uitvoeier toe, bijv. Rhino 100 ml/ha

- Middel tegen bladvlekkenziekte is bijvoorbeeld  Shirlan 0,4-0,5 ltr/ha, Fandango 1 ltr/ha, Signum 1-1,5 kg/ha of Allure 1,25 ltr/ha.

- Fubol Gold is tijdelijk moeilijk leverbaar, Folio Gold is voldoende beschikbaar!

 

Trips; op enkele percelen wordt nu trips gevonden. Normaal gesproken komt trips rond deze tijd vanuit de het te oogsten graan naar de uien. U kunt uw gewas preventief beschermen met Decis EC.

Advies: Decis EC 0,3 ltr/ha

 

Is er een (flinke) aantasting dan zijn er twee mogelijkheden. Movento en Tracer zijn beide sterkere middelen tegen trips. Movento is een systemisch middel en verplaatst zich door de hele plant. Tracer is meer een contact middel tegen trips. De werking van Tracer kunt u flink verbeteren door Lokfructose toe te voegen. Dit is nodig om de trips uit de schacht van de uienplant te lokken.

Advies: Movento 0,5 ltr/ha

              Tracer  0,2 ltr/ha + Lokfructose 3 ltr/ha

Tags:

uien
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.