Naar inhoud

Zaaiuien; rassenkeuze 2017.

07 december 2016

De nieuwe rasseninformatie voor de teelt van zaaiuien voor het komende seizoen is uit. Veelal zal de ervaring van afgelopen seizoen de basis zijn voor de rassen keuze. Anderzijds spelen ziektedruk, bewaarbaarheid ook een belangrijke rol. Hieronder leest u meer over de rassen en ook vindt u de rasseninformatie van het UIKC hierbij om te downloaden.

Rassenkeuze van zaaiuien wordt deels bepaald uit de praktijkervaring van de teler op een bepaalde grondsoort. Vaak wordt jarenlang achtereen hetzelfde ras gekozen omdat de opbrengst en bewaarkwaliteit goed uitvalt. Steeds vaker zien we dat fusarium tolerantie van enkele rassen een grotere rol gaat spelen bij de keuze. Daarnaast is de zaadcoating voor uienvlieg vaker een discussie, aan de ene kant om residu van het middel in de uien te voorkomen, aan de andere kant was het afgelopen jaar moeilijk de uienvlieg aantasting te beheersen.

 

 

De volgende punten zijn belangrijk voor de rassenkeuze:

 

- lichte zandgrond vraagt om rassen met een hoge hardheidsindex. Vaak groeien uien bij voldoende vocht op lichte grond makkelijk weg en zijn wat losser dan op zware grond. Kies dan voor een hoge hardheidsindex om toch kwaliteit te leveren.

Centro, Firmo en Dormo zijn veel verkochte rassen voor de  lichtere gronden en telers die hardheid hoog in het vaandel hebben. Firmo komt het verst met en een hoge opbrengst en een harde ui.

 

- op opdrachtige lichte zavelgrond is het ras Summit(vroeg) van De Groot en Slot ook nog steeds een groot succes. Zowel wat betreft opbrengst als kwaliteit. Summit staat echter niet in de lijst van UIKC maar is wel verkrijgbaar. Anderszijds doen de rassen Hytech en Hybelle het op deze gronden ook erg goed.

 

- Bij Hoza en Delta Gigant is 10% meer zaaizaad nodig dan de overige rassen.

 

- Hysky (vroeg)  van De Groot en Slot heeft een hoge fusarium tolerantie. Geschikt voor gronden met een hoge druk aan fusarium. (Hysky is minder gevoelig voor fusarium (niet resistent)).

 

- Hytech, Hybound (vroeg), Hypark, Hybelle zijn veel geteelde rassen en midden vroeg.

 

- Rode uien;  Red Barron, Red tide en Romy zijn veel gezaaide rode uien. Eventueel is ook Retano beschikbaar.

 

- De Groot en Slot heeft een aantal nieuwe rassen, die beperkt beschikbaar zijn, dit zijn:

 

= Hysky (beperkt leverbaar)

= Hyfive (zeer beperkt leverbaar, in overleg)

= Hyway (zeer beperkt leverbaar, in overleg)

= Hystore (leverbaar; voor zware grond)

 

 

==> Bestellingen graag tijdig doorgeven, zaad ontsmet met Mundial kan niet retour; zaad met de basis coating (BC) kan eventueel wel retour!

==> Hieronder bij downloads vindt u de lijst van UIKC 2017.

 

Heeft u vragen over de rassenkeuze zaaiuien, vraag onze teeltmanagers.

Tags:

plantui
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.