Naar inhoud

Zaaiuien; bespuiting houdbaarheid met Royal MH60 SG.

30 juli 2015

Er zijn verschillende criteria om het juiste tijdstip te bepalen voor een anti -spruit bespuiting om uien lang te kunnen bewaren zonder dat ze uitlopen. Hieronder leest u meer!

Bespuiting houdbaarheid;  er zijn een aantal methoden om de uien te beoordelen voor een optimaal moment om een anti-spruit bespuiting uit te voeren. Het juiste tijdstip is in uien afhankelijk van de dag-lengte en ligt veelal in de laatste week juli en de 1e week van augustus.  Hieronder volgen 3 criteria van beoordelen die uiteindelijk weer heel dicht bij elkaar komen:.

 

1. Door vanaf de 3e en 4e week in juli te gaan meten met uw schuifmaat, komt u niet voor verrassingen te staan. U kunt tot spuiten overgaan als de nek/bolverhouding minimaal 1:3,5 is, mits dat niet afwijkt van de genoemde periode van strijken.

 

2. Spuit wanneer 10-20% van de uien gestreken is in het veld. Let wel achter singels of boomwallen strijken uien soms eerder door droogte of een slap gewas.

 

3. Door het wegen van de bladloze rokken  ten opzichte van de  ui. Het loof en de wortels verwijderen van de ui. De totale ui daarna wegen. De ui doormidden snijden in de lengte richting. De bladloze rokken er uit halen en wegen. De bladloze rokken moeten minimaal 15 % bedragen van de totale ui.

 

Advies:  Royal MH 60 SG  3,75 kg/ha + Designer 0,5 ltr/ha

 

• Spuit met 350-400 ltr water  en een fijne druppel, eventueel is op een hangend gewas heen en weer spuiten een optie (2 maal 200 ltr water/ha)

• Gebruik altijd een goede uitvloeier, de beproefde uitvloeiers zijn Designer 0,5 ltr/ha en Agral LN 150 ml/ha.

• Houd uw gewas tijdens de groei vitaal en gezond, vrij van trips en schimmelaantastingen om in de afrijpingsfase voldoende sapstroom te houden. • De antispruitbehandeling uitvoeren als het gewas begint te strijken. • Te vroeg spuiten geeft kans op holle uien/losse rokken, terwijl te laat spuiten een verminderde opname en daardoor verminderde werking tot gevolg kan hebben. • Het antispruitmiddel heeft minimaal twee weken nodig om volledig door de bol opgenomen te worden. Houd daarom ook na de bespuiting uw gewas in ieder geval twee weken gezond en vitaal. • Het beste tijdstip om te spuiten is in de avond. • Houd de uien in de bewaring droog met een constante bewaartemperatuur

en een relatieve luchtvochtigheid van rond de 80%. Dit helpt om de uien in kiemrust te houden.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze vertegenwoordiger!

Tags:

gewasbescherming
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.