Naar inhoud

Wortelen; ziektebestrijding moet aan veel eisen voldoen voor export.

26 juli 2017

De ziektebestrijding in wortelen is niet eenvoudig. Er zijn wel voldoende goede middelen beschikbaar, maar door eisen voor milieukeur en eisen van buitenlandse supermarkten is het "bijna" onmogelijk om een goed ziektebestrijdingsschema in elkaar te zetten. Hieronder leest u meer over dit onderwerp.

Ziektebestrijding in wortelen is met de huidige beschikbare toegelaten middelen goed haalbaar. Er zijn voldoende toegelaten middelen en ook milieukeur laat voldoende ruimte over om een goed schema in elkaar te zetten. Echter Nederland exporteert veel peen en we zitten ook nog met overproductie in het afgelopen jaar.  Hierdoor kunnen (buitenlandse) supermarkten extra hoge eisen stellen aan het product.  Dit is in veel gevallen niet eens terecht, maar het gebeurt toch.

 

Ten Brinke b.v. heeft voor u een tweetal ziektebestrijdings schema's in elkaar gezet, namelijk:

 

1. Schema: Peen 2017 ziektebestrijding (zie downloads)

 

Dit schema voldoet aan de eisen voor milieukeur en is een sterk en goed schema zonder dat u veel risico loopt. Er worden sterke middelen ingezet waarvan slechts 1 actieve stof gevoelig is om als residu teruggevonden te worden.

 

2. Schema: Peen groen 2017 ziektebestrijding (zie downloads)

 

Dit schema voldoet zo goed als mogelijk aan de exporteisen die supermarkten in Duitsland aan onze peen stellen. Rudis is hierin niet toegepast omdat dit niet toegelaten is in Duitsland. Duitse supermarkten gaan boven de wet door geen peen te willen inkopen waarin Rudis gespoten is. Terwijl dit wel toegelaten is in Nederland en daardoor wel verhandeld mag worden voor export (EU - regels). Wij hebben geprobeerd een schema te maken wat relatief goed is maar niet zo sterk op sclerotinia. Gebruik van Contans is in dit schema wel belangrijk. Verder maken we dit schema compleet door het gebruik van biologische middelen als Serenade en Flipper. Goede biologische middelen met een bewezen effectieve werking.

 

Heeft u nog vragen over de schema's die u vindt bij downloads op deze pagina, dan neemt u contact op met onze teeltmanagers!

 

Tags:

gewasbescherming
wortel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.