Naar inhoud

Witlof; toepassing rond zaaien, Bonalan en Carpoes (nieuw).

14 april 2020

Bonalan inwerken bij het ruggen trekken als basis voor de onkruidbestrijding . Carpoes is nieuw, een biostimulant welke de plantweerstand verhoogt. Contans is de basis voor een structurele aanpak tegen sclerotinia in het bouwplan. Lees hieronder meer.

Bonalan moet ingewerkt worden (10 tot 15 cm)  voordat of tijdens het ruggen maken van de witlof. Bonalan werkt goed mits er voldoende vocht is. Nadeel van Bonalan is dat het niet werkt op onkruiden uit de famlilie van de composieten waartoe ook witlof behoort. Dit betekent dat het niet werkt tegen Kamille en Klein kruiskruid.

Advies:  Bonalan 8 ltr/ha inwerken voor het ruggen maken.

 

Carpoes (Nieuw, ook op SKAL-lijst) is een biostimulant (schimmel; trichoderma) welke samen op leeft met de plant. Hierdoor wordt de plant sterker waardoor plantwegval wordt voorkomen. Carpoes kunt u toepassen samen met bijv. Bonalan. Carpoes zorgt voor meer plantweerstand zodat vooral de kleine plantjes beter weerbaar zijn tegen ziekteverwekkers.

Ook kan Carpoes meegespoten worden met de onkruidbestrijding (zoals Kerb), over de rug. Met vocht zal de schimmel zich makkelijk in de grond dringen en uitgroeien. 

Advies:   Carpoes 1 kg/ha vollevelds

                Carpoes 0,5 kg/ha rijenbehandeling

 

Contans het biologische middel tegen sclerotinia kunt u mengen met Bonalan. Contans moet net zo ingewerkt worden als Bonalan;  5 tot 10 cm diep. Contans is een biologische schimmel welke parasiteert op de sclerotien van sclerotinia (rattenkeutelziekte). In het laagje waar u het middel verdeelt werkt dit goed, maar dit betekent niet dat u de bouwvoor in een jaar vrij heeft van sclerotien (rattenkeutels). Hier gaan meerdere jaren van toepassing overheen.

Advies: Contans 4 kg/ha bij 10 cm diep inwerken

 

Spuit bovenstaande middelen in 250-350  ltr water/ha; eventueel kan dit  gecombineerd worden met een kappenspuit tijdens het landklaarmaken.  Werk de middelen binnen enkele uren na het spuiten in voor het beste resultaat.  Na de tankvulling van Contans en Bonalan is het noodzakelijk binnen 1,5 uur de middelen te verspuiten, in verband met de teruglopende werking van Contans!

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

 

De teeltmanagers kunt u bellen,  zij werken vanuit huis en gaan op afspraak naar klanten ivm Corona-virus! 

 

Tags:

witlof
Biologie

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.