Naar inhoud

Witlof; penbehandeling na of tijdens de oogst.

06 oktober 2015

De eerste witlof is gerooid, maar veel witlof is nog niet zover. Rooi niet te vroeg, wacht tot deze natuurlijk afgerijpt is. Dit voorkomt veel narigheid in de vroege witloftrek. Lees hieronder meer over de penbehandeling na of tijdens het rooien.

Op dit moment is het aantrekkelijk om maar vast met de oogst te beginnen, het weer is uitstekend. Maar de witlof is op veel percelen nog volop in de groei. Wacht met de oogst van de pennen totdat de witlof plant afgerijpt is, of in natuurlijke rust. Dit voorkomt veel problemen in vooral de vroege trek.

 

Een penbehandeling na de oogst is belangrijk om uitbreiding  van bewaarziekten als sclerotinia, erwinia  en phoma te voorkomen. Belangrijk is dat u het perceel goed kent. Is er een van de bewaarziekten duidelijk aanwezig dan is het zaak de pennen extra goed te behandelen.

 

Erwinia (Bladvuur); kunt u redelijk goed in de hand houden door de pennen op de koppen te spuiten met calciumchloride. Gebruik hiervoor 5-10 ltr/ha met voldoende water (200-300 ltr/ha) over de koppen gespoten na het klappen voor het rooien.

Advies: Calciumchloride 5-10 ltr/ha gespoten op de koppen.

 

Sclerotinia; het beste middel nu toegelaten is Rovral 150 ml/ton toegepast bij inschuren of bij sorteren. Rovral heeft een goede werking op sclerotinia en een nevenwerking op phoma.

Phoma; Tecto is het aangewezen middel tegen phoma met 60 ml/ton ook toegepast bij inschuren of sorteren. Tecto heeft een nevenwerking op sclerotinia.

Advies: Rovral 3 ltr/ha + Tecto 1-1,5 ltr/ha

 

Gebruik maximaal water zodat de pennen goed nat worden en er ook geen middel door lekken verloren gaat.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze vertegenwoordiger!

Tags:

witlof
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.