Naar inhoud

Witlof; penbehandeling 2016 en toelating Rovral.

18 oktober 2016

De eerste witlofpennen zijn inmiddels gerooid, de droge omstandigheden zijn hierbij niet ideaal en zijn niet gunstig voor de bewaarbaarheid van de pennen. Belangrijk is dat het nu eerst voldoende regent, de pennen voldoende vocht bevatten en daardoor beter bewaarbaar zijn. Lees hieronder meer, ook over de toelating van Rovral.

Wat meer neerslag is op dit moment welkom om goed bewaarbare witlofpennen te rooien. De stand van de witlof is goed,  er staan gemiddeld door de goede opkomst dit voorjaar meer dan voldoende pennen op een hectare.  Belangrijk is om rassen voor de vroege trek voldoende lang in de bewaring te hebben om verslijming te voorkomen.

 

Een penbehandeling na de oogst is belangrijk om uitbreiding  van bewaarziekten als sclerotinia, erwinia  en phoma te voorkomen. Belangrijk is dat u het perceel goed kent. Is er een van de bewaarziekten duidelijk aanwezig dan is het zaak de pennen extra goed te behandelen.

 

Erwinia (Bladvuur); kunt u redelijk goed in de hand houden door de pennen op de koppen te spuiten met calciumchloride. Gebruik hiervoor 5-10 ltr/ha met voldoende water (200-300 ltr/ha) over de koppen gespoten na het klappen voor het rooien.

Advies: Calciumchloride 5-10 ltr/ha gespoten op de koppen.

 

Sclerotinia; het beste middel nu toegelaten is Rovral 150 ml/ton toegepast bij inschuren of bij sorteren. Rovral heeft een goede werking op sclerotinia en een nevenwerking op phoma.

 

Phoma; Tecto is het aangewezen middel tegen phoma met 60 ml/ton ook toegepast bij inschuren of sorteren. Tecto heeft een nevenwerking op sclerotinia.

 

Advies: Rovral 3 ltr/ha + Tecto 1-1,5 ltr/ha

 

Gebruik maximaal water zodat de pennen goed nat worden en er ook geen middel door lekken verloren gaat.

 

Toelating Rovral; het laatste nieuws omtrent de toelating van Rovral is dat de toelating voor witlof instand blijft tot oktober 2017. Dit betekent dat we dit en ook volgend seizoen Rovral kunnen blijven toepassen.

Er is nog geen duidelijkheid over opgebruiktermijn en uitverkoop.

Ondertussen wordt ook gewerkt aan de toelating van een nieuw product. Wanneer dit komt is nog niet helemaal duidelijk, er wordt gesproken over najaar 2017. Wij houden u op de hoogte.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Tags:

gewasbescherming
witlof

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.