Naar inhoud

Witlof; bestrijding witlofmineervlieg en bladvuur in het najaar.

26 september 2016

Bestrijding van witlof mineervlieg in het najaar is van groot belang om geen schade in de witloftrekkerij te krijgen. Vooral late aantasting geeft vaak meer mineerschade in de vroege trek. Lees hieronder meer!

Bladvuur; op percelen met een flinke bladontwikkeling zien we aantasting van bladvuur (zie foto, bladvuur met aangetaste pen) in het gewas. Deze aantasting droogt als het mee zit weer redelijk op. Om gezonde planten te beschermen en het gewas sneller te laten drogen kan met Koper Fl. 3 ltr/ha gespoten worden. Daarnaast heeft Koper Fl. ook een goede werking tegen meeldauw. Meeldauw komt vaak later in de herfst voor bij vochtige nachten en warme dagen. Koper Fl  hecht goed aan de bladeren  doordat het hechters en uitvloeiers bevat.

Advies: Koper Fl. 3 ltr/ha

 

Sclerotinia; sclerotinia ontstaat via sclerotien (zgn. rattekeutels) die in de grond aanwezig zijn en waaruit onder vochtige omstandigheden roodbruine paddenstoeltjes groeien die sporuleren. De sporen kiemen op witlof planten met beschadiging op bladeren of bij de wortelkrans. Hierdoor ontstaat sclerotinia waardoor de gehele plant kan afsterven inclusief de penwortel. Flint heeft een redelijke werking tegen sclerotinia en is het enige middel welke toegelaten is. Daarnaast bestrijdt Flint ook meeldauw. Na of tijdens de oogst kunnen pennen behandeld worden met Rovral voor bescherming in de bewaring.

Advies: Flint 0,25 ltr/ha

 

Witlofmineervlieg; witlofmineervlieg kan via larven, die via het blad met de bladkrans tijdens de oogst meegaan naar de trekkerij, schade veroorzaken. Daar zie je dan weer opnieuw schade van de witlofmineervlieg in de kroppen witlof. De kans op afkeuring van de lof is dan groot.

Een middel dat naast rupsen ook een goede nevenwerking tegen witlofmineervlieg heeft is  Coragen. Coragen is dit jaar nieuw toegelaten en heeft een uitstekende werking tegen mineervliegen voor 3 weken na toepassing. Coragen bestrijdt de larven van de mineervlieg niet, maar bestrijdt wel de vliegen en heeft een werking van 3 weken.

Advies: Coragen 125ml/ha

 

Voor de bespuiting kunt u Koper Fl 3 ltr/ha mengen met Flint 0,25 ltr/ha en Coragen 125 ml/ha, dit verspuiten in 300 ltr water/ha. Dit mag op een iets dauw nat gewas om voldoende indringing te verkrijgen.

 

Tags:

gewasbescherming
witlof

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.