Naar inhoud

Witlof; aanpak bladvuur en sclerotinia in de pennenteelt.

23 augustus 2016

De witlof heeft een enorme vlotte groei gehad dit jaar. Op dit moment hebben we met veel jong blad te maken wat bij vochtige weersomstandigheden ziekte gevoelig is. Tevens meer informatie over de toelating van Rovral voor de penbehandeling. Lees hieronder meer.

Onder dit artikel bij "Downloads" vindt u een ziekte bestrijdingsschema en een lijst met middelen welke toegelaten zijn en de bij behorende beperkingen. Het overzicht bestaat uit 2 schema's, een gangbaar schema en een schema met inzet van Serenade om een lager residu gehalte te krijgen van chemische middelen. Onder "opmerkingen"  staat de werking en toepassing van de middelen beschreven.

 

Op dit moment vinden we bladvuur en een lichte aantasting van sclerotinia in enkele witlof percelen. Het is belangrijk de witlof tijdig te beschermen met Koper Fl en Flint. Koper Fl is bacterie dodend, heeft een goede werking tegen bladvuur en Flint heeft een preventieve werking tegen botrytis en sclerotinia. Eventueel kunt u nog Coragen 125 ml toevoegen tegen mineervlieg of Calypso 0,25 ltr/ha tegen luis. Is er sprake van wortelluis dan is Movento  0,5 ltr/ha een oplossing voor de bestrijding van wortelluis.

Advies:  Koper FL.  3 ltr/ha + Flint 0,25 ltr/ha

 

Penbehandeling; in oktober - november bij de oogst worden normaal gesproken de pennen behandeld met Rovral en Tecto. De toelating voor Rovral is echter voor alleen dit seizoen nog beschikbaar.  Einde van dit jaar vervalt de toelating van Rovral en begin volgend jaar is het ook einde opgebruiktermijn.  Eind dit jaar verwachten we een toelating van een bestaand middel voor de penbehandeling. Tevens ook nog een nieuw product voor de gewasbehandeling.  De werking van deze middelen is meer dan voldoende om de Rovral te vervangen.

Tags:

witlof
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.