Naar inhoud

Wintertarwe; ziektebestrijding met rendement in volledig vlagblad stadium.

21 mei 2019

Als de tarwe het laatste blad (vlagblad) volledig gevormd heeft is het tijd om alle bladeren te bedekken met de fungicide Elatus Era. Belangrijk is dat de bladeren gezond blijven om voor een goede korrelvulling te zorgen. Lees hieronder meer.

Ziekte bestrijding; in tarwe is het van groot belang om verzekerd te zijn van een goede opbrengst en van een goede kwaliteit tarwe geschikt voor veevoer of baktarwe. Juist de bovenste 2-3 bladeren en de aar zijn hiervoor erg belangrijk en bepalen voor een groot deel de opbrengst en de kwaliteit van de tarwe.

Advies bij volledig vlagblad (T2) aanwezig:  Elatus Era 1 ltr/ha

 


Bij het ras Benchmark is de resistentie van gele roest volledig doorbroken. Houd bij dit ras maximaal 4 weken tussen de T1 en T2 bespuiting voor een goed resultaat. Spuit eventueel een 3e keer  in de bloei om een grote uitbreiding van gele roest te voorkomen.


 

Graanhaantje en bladluis; voor de bestrijding van het graanhaantje en bladluis kunt u Sumicidin Super toevoegen aan de ziektebestrijding. Het graanhaantje is een "slakje" welke venstertjes in het blad vreet. Vaak zijn dit streepjes waar het bladgroen weg is.

Advies:  Sumicidin Super 0,2 ltr/ha

 

Overbemesting stikstof;  in het vlagbladstadium is het ook zinvol om de laatste stikstof bemesting aan tarwe te geven. Uit een reeks proeven van de laatste jaren is duidelijk geworden dat EfficiëNt 28 , een vloeibare meststof toegevoegd aan de ziektebestrijding de stikstofgift  met KAS kan vervangen.

EfficiëNt 28 kan hiermee een overbemesting met 150 kg KAS vervangen zonder dat dit ten koste gaat van opbrengst of kwaliteit. EfficiëNt is zacht voor het gewas en veroorzaakt geen bladverbranding! Stikstof uit EfficiëNt kan op het juiste moment gespoten maximaal door de plant benut worden.

Advies: EfficiëNt 28  20 ltr/ha (= 25 kg) toevoegen aan de ziektebestrijding.

 

~ Spuit met 250 ltr water en een fijne druppel!

 

Vragen over de ziektebestrijding, vraag uw teeltmanager.

 

Tags:

graan
Bladbemesting
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.