Naar inhoud

Wintertarwe; onkruidbestrijding.

19 maart 2015

De wintertarwe heeft zich al redelijk ontwikkeld. De onkruidbezetting is door de relatief warme winter behoorlijk. Nu in het vroege voorjaar zijn er goede mogelijkheden om onkruid goed te bestrijden. Hieronder een aantal combinaties voor een brede onkruid bestrijding.

Onkruidbestrijding: de onkruidbestrijding in wintertarwe kan binnenkort uitgevoerd worden. Er zijn vele combinaties met middelen mogelijk. Is er in de herfst Javelin gespoten dan zijn de percelen al vrijwel schoon, er is dan slechts een correctie nodig.  
Advies :  de volgende combinaties zijn mogelijk:

Op percelen waar grotere grassen een rol spelen zoals duist en windhalm naast breedbladige onkruiden is het mogelijk met de combinatie 1.  Alena  te spuiten. Bij resistente duist is het nodig de dosering met  Atlantis te verhogen.  Of in geval van combinatie 2. Atlantis  moet de hoogste dosering Atlantis OD aangehouden worden. Met combinatie combinaite 1 en 2 heeft u ook een mogelijkheid om straatgras, windhalm en raaigras te bestrijden.


1. Alena 1 ltr/ha + Fortune 0,5 ltr/ha  ( + bij resistente duist  Atlantis OD  0,75 ltr/ha  toevoegen)
    (Let op: Alena kan niet in geval van nateelt  tulpen)

 

2. Atlantis OD 0,9-1,5 ltr/ha + CapriTwin 200-225 gr/ha + Fortune 0,5 ltr/ha

Gebuik bij resistente duist de hoogste (1,5 ltr/ha) dosering Atlantis. .

    Atalantis + CapriTwin zijn veilig voor nateelt tulpen.


3.   PrimStar 1,5-2 ltr/ha + MCPA 1-2 ltr/ha (+ Verigal D 3 ltr/ha)

Op percelen tarwe waar als nateelt tulpen komen te staan  is het altijd veilig een groeistof combinatie te kiezen met PrimStar, MCPA en eventueel Verigal D. Verigal D is vooral sterk op akkerereprijs, paarse dovenetel en hoederbeet.

 

- Spuit met 300 ltr water en een midden grove druppel!

 

Halmverkorter:  als het wat warmer wordt zal de tarwe binnenkort een enorme groeispurt krijgen. Juist dan is het belang van een groeiregulator extra zinvol. Zodra de eerste knoop voelbaar is kan de tarwe gespoten worden met een groeiregulator zoals Moddus of Medax TOP. Beide middelen geven een goede verkorting en een stevig gewas. Spuit op een groeizame dag.
Advies:    Moddus 0,25-0,3 ltr/ha + CeCeCe 0,75 ltr/ha               
  

Lang stro rassen  kunnen 10 dagen na de halmverkorter bespuiting nogmaals gespoten worden
met  CeCeCe 0,75 ltr/ha.

 

Ziektebestrijding (T0):  in enkele ver ontwikkelde percelen tarwe wordt momenteel gele roest gevonden. Septoria wordt in het algemeen gevonden op oudere bladeren. Is uw tarwe al redelijk ontwikkeld dan is het mogelijk Daconil 500 1 ltr/ha of Dithane DG 1-2 kg/ha aan de onkruidbestrijding toe tevoegen.
Advies:    Ampera  1,5 ltr/ha

                Daconil 500  1 ltr/ha of Dithane DG  2 kg/ha

 

- Spuit met 250-300 ltr water/ha en een fijne druppel.

 

 

 

Tags:

gewasbescherming
graan

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.