Naar inhoud

Wintertarwe; gele roest, luis en halmverkorter.

05 april 2019

Hierbij enkele actualiteiten in tarwe. Sommige percelen zijn flink aangetast door Gele Roest. Ook bladluis kan nu sterk toenemen, evenals de tarwestengelgalmug. Daarnaast is soms een extra stikstof gift nodig, voer uw overbemesting tijdig uit. Lees hieronder meer.

Gele Roest aantasting.

Wij komen op percelen Benchmark een flinke aantasting gele roest tegen. Was Benchmark enkele jaren geleden nog weinig gevoelig voor Gele Roest, nu zijn fysio's doorbroken en is het gewas gevoelig voor gele roest, bijna vergelijkbaar met Asano. De aantasting is dermate hoog dat wij adviseren een bespuiting uit te voeren met Seguris 1 ltr/ha  (+ Daconil 500 1 ltr/ha)  gevolgd door een bespuiting met Elatus Era 1  ltr/ha (T2 bespuiting, vlaggeblad volledig). Laat niet te veel ruimte tussen spuittijdstip T1 en T2, hooguit 4-5 weken.

Advies: Seguris 1 ltr/ha +  eventueel aangevuld met Daconil 500 1 ltr/ha

 

Luisbestrijding.

Op dit moment komen we op vrijwel alle percelen een lichte tot matige bezetting tegen van bladluis. Het is verstandig uw gewas te controleren en in ieder geval met de bladvlekkenziekte bestrijding op tijdstip 2  (T2)  Sumicidin Super toe te voegen. In het zuiden en het midden van het land is de bezetting van luis hoger.

Advies:  Sumicidin Super 0,2 ltr/ha

 

Tarwestengelgalmug.

In de vangbakken zien we nu een sterke toename van de tarwestengelgalmug, deze kan flinke schade aanrichten aan de tarwe. Vooral zomertarwe kan dusdanig aangetast worden dat de aarvorming aangetast wordt wat ten koste gaat van de opbrengst. Vaak komt de schade niet verder dan zuid en midden Nederland. In zomertarwe zou dit gecombineerd kunnen worden met een bespuiting tegen bladvlekkenziekte  bijv. Seguris 0,75 ltr/ha

Advies:   Sumicidin Super 0,2 ltr/ha

 

Halmverkorter en stevigheid.

In het stadium wanneer de eerste knoop goed voelbaar is (lengte van 15 cm) is het belangrijk uw gewas te spuiten met een halmverkorter. Dit is vrijwel altijd noodzakelijk om uw gewas staande te houden tot aan de oogst en geeft veel extra oogstzekerheid.

Advies:   Prodax 0,4-0,5 kg/ha (+ CeCeCe 0,3-0,5 ltr/ha)

 

Stikstof overbemesting.

De stikstofbeschikbaarheid is dit jaar vanuit de bodem lager dan het jaarlijkse gemiddelde. Dit is vaak te zien in de tarwe. Vooral percelen tarwe die een potentie hebben tot het komen van een hoge opbrengst kunnen wel wat extra stikstof gebruiken, 25 tot 50 kg N extra.

De mogelijkheid bestaat daarbij om nu vroeg nog 150-200 kg KAS bij te strooien nadat het gewas volledig is uitgestoeld. 

Advies:  bijstrooien 25-50 kg N = 150-200 kg KAS              

 

Voor vragen of overleg kunt u onze teeltmanagers raadplegen.

 

Tags:

bemesting
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.