Naar inhoud

Wintertarwe en wintergerst; onkruidbestrijding na het zaaien.

01 oktober 2018

Hieronder besteden we aandacht aan de onkruidbestrijding in wintertarwe en wintergerst voor en rond opkomst. Daarnaast is het belangrijk aandacht te besteden aan de luisbestrijding ter voorkoming van gerstevergelingsvirus in zowel gerst als ook tarwe. Lees hieronder meer!

Onkruidbestrijding wintertarwe.

Na het zaaien van wintertarwe en wintergerst zijn er verschillende mogelijkheden om  onkruid te bestrijden. Wel is het belangrijk dat het tarwezaad voldoende bedekt is met grond om kiemschade te voorkomen. Ook is de keuze van het middel op de vruchtopvolging in het bouwplan van invloed op bijvoorbeeld tulpen. De nateelt  van tulpen kan niet tegen alle middelen die in graan gespoten worden!  Malibu en Stomp zijn de enige middelen (bodemherbiciden) die veilig toepasbaar zijn met nateelt tulpen!

 

•    Voor de bestrijding van grassen (Duist, Windhalm en Straatgras) is het belangrijk direct na de zaai een bodemherbicide toe te passen. Deze grassen zijn moeilijker te bestrijden na opkomst, vooral als het om resistente duist gaat.

•    Malibu is toegelaten voor de bestrijding van onkruid in wintertarwe, wintergerst, triticale en winterrogge.

•    Malibu is veilig voor nateelt van tulpen evenals Stomp 400 SC.  Javelin, Daiko en Herold zijn niet veilig voor nateelt van tulpen!

•    Onkruidbestrijding voor opkomst of rond opkomst geeft meer ruimte om na opkomst onkruid te bestrijden. Het resultaat is vaak een schoner perceel.

 

Advies wintertarwe:     

- Stomp 400 SC  3,25 ltr/ha - Malibu 3- 4 ltr/ha direct na zaai of na opkomst vanaf het 1-2 bladstadium (resistente duist de hoogste dosering)

- Malibu 3- 4 ltr/ha (+ Herold 0,3 ltr/ha) direct na zaai of na opkomst vanaf het 1-2 bladstadium (resistente duist de hoogste dosering)

- Herold  0,3-0,6 ltr/ha + Stomp 2 ltr/ha direct na zaai of na opkomst vanaf het 1-2 bladstadium (bij resistente duist de hoogste dosering Herold)

- Daiko 3 ltr/ha + Fortune olie 0,5 ltr/ha + Herold 0,3-0,6 ltr/ha  na opkomst vanaf het 1-2 bladstadium (bij resistente duist de hoogste dosering Herold)

 

Advies wintergerst:    

- Stomp 400 SC  3,25 ltr/ha direct na zaai of vanaf het 2 bladstadium - Malibu 3-4 ltr/ha na opkomst vanaf het 1-2 bladstadium (resistente duist de hoogste dosering) - Malibu 3- 4 ltr/ha (+ Herold 0,3 ltr/ha) direct na zaai of na opkomst vanaf het 1-2 bladstadium (resistente duist de hoogste dosering)

- Herold  0,3 -0,6 ltr/ha + Stomp 2 ltr/ha vanaf 1-2 bladstadium (niet voor opkomst)(bij resistente duist de hoogste dosering Herold)

 

Denk bij Herold om de dosering bij lichte gronden, de maximale dosering Herold 0,6 ltr/ha is voor zware klei gronden, op lichte zandgronden maximaal Herold 0,4 ltr/ha.

 

Spuit met voldoende water en een midden grove druppel!

 

 

Gerstevergelingsvirus.

Dit virus wordt persistent overgebracht door bladluizen. De aantasting afgelopen jaar was dermate dat we ook deze herfst met relatief warm zomerweer en een hoge druk van het gerstevergelingsvirus  een grotere kans hebben op uitbreiding in vooral de vroeg gezaaide percelen tarwe en gerst. Spuit de tarwe als deze in het 1-2 bladstadium staat met een pyrethroide als Sumicidin Super of Decis EC.  Eventueel kunt u hier dan ook nog Stomp 400 SC of Malibu bijvoegen.

Advies: Decis 0,25 ltr/ha of Sumicidin Super 0,2 ltr/ha

 

Spuit met 200-300 ltr water en een fijne druppel!

 

Heeft u vragen dan kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

 

Tags:

Vruchtwisseling
graan

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.