Naar inhoud

Uien; trips slaat pleksgewijs toe op gestreken uien.

09 augustus 2019

Op enkele percelen zien we een ware trips uitbraak. Dit zijn niet alleen percelen naast geoogst graan. Ook naast mais of naast ruige slootkanten ontstaat een uitbraak van trips. Trips is dol op zwakke en afstervende gewassen. Lees hieronder meer.

 

Trips kan snel uitbreiden op een zwak of een verouderend gewas.

Trips kan snel uitbreiden in uien naast geoogst graan of naast ruige slootkanten. Tripsschade wordt dan duidelijk zichtbaar door een zilvergrijze witte gloed over de uien. Trips schraapt als het ware het bladgroen van het gewas. Uitbreiding gaat snel en het is belangrijk de populatie in de hand te houden. 

 

Heliosol; de nieuwe uitvloeier.

Voor trips is het belangrijk dat het gewasbeschermingsmiddel goed verdeeld zit op het gewas. Het is positief hier een uitvloeier aan toe te voegen. Afgelopen periode hebben wij gezocht naar de juiste uitvloeier. Heliosol is een nieuwe uitvloeier die naast een uitvloeiende werking ook een verbeterend insecten dodende werking heeft. Heliosol gebruikt u in een dosering van 200 ml/100 ltr water. Normaal gesproken is dat dus 0,5 ltr/ha toegevoegd aan de ziekte bestrijding.

 

Van welke middelen kunnen we nog resultaat verwachten.

De enige manier om de populatie te verlagen is regelmatig met korte intervallen een bestrijding uit te voeren. Onderstaande middelen hebben een trips dodende werking wanneer ze geraakt worden. Op een afstervend gewas uien welke gestreken liggen hebben systemische midden als Batavia SC  nauwelijks effect meer. 

 

Dan blijven alleen de onderstaande contact middelen nog over:

Sumicidin Super / SumiAlpha  0,2 ltr/ha + Heliosol 0,5-1 ltr/ha

Decis EC 0,3 ltr/ha + Heliosol 0.5-1 ltr/ha

Karate Zeon  50 ml/ha + Heliosol 0.5-1 ltr/ha

Flipper 3 ltr/ha + Intake 0,3-0.5 ltr/ha  (bij 300 ltr water/ha)    (Intake reguleert de pH en de hardheid van het spuitwater)

Tracer 0,2 ltr/ha + Lokfructose 2-3 ltr/ha

 

Juiste tijdstip.

Het juiste tijdstip van de bespuiting is het moment dat de trips het meest actief is, dit is 's morgens wanneer de dauw nog op het gewas ligt. Of 's avonds wanneer het vochtig begint te worden. Soms zijn de omstandigheden overdag met donker weer ook uitstekend geschikt. Spuit enkele keren snel achter elkaar om het aantal tripsen snel te verlagen.

 

Opmerkingen:

- Spuit met weinig water en een fijne druppel om ze te raken.  

- Herhaal de bespuiting na enkele dagen. U spuit zo iedere keer met een resultaat van 40%, zo maakt u de populatie snel lager en vermindert u de schade.

- Met suikerwater kunt u de trips lokken om boven op het gewas te gaan zitten zodat u ze eerder kunt raken. Spuit dan eerst 3 ltr LokFructose en spuit daarna een van bovenstaande middelen.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

 

Tags:

gewasbescherming
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.