Naar inhoud

Uien; op dit moment zeer hoge druk van de uienvlieg.

06 juni 2019

In gebieden met veel eerste jaars plantuitjes, zilveruien en zaaiuien zien we op dit moment een hoge druk van de uienvlieg. Ondanks geleide bestrijding d.m.v. het uitzetten van steriele mannetjes is de druk extreem hoog. Dit betekent dat wij moeten ingrijpen. Lees hieronder meer.

 

Op dit moment is de druk van de uienvlieg vooral hoog in de randen van de Noordoostpolder. Hier staan in verhouding veel eerste jaars plantuitjes, zilveruien en ook zaaiuien. De druk is op dit moment zeer hoog.  De percelen zaaiuien met basis coating (BC), zilveruien en eerstejaarsplantuitjes hebben hier vooral schade van. De insecticide coating in zaaiuien houdt op dit moment nog stand. 

 

Op dit moment is de druk aan de randen van de Noordoostpolder extreem hoog. Zo hoog dat geleide bestrijding (Groene Vlieg) niet in alle gevallen meer uitkomst biedt. In zaaiuien kunnen we wel iets meer risico nemen dan in 1e jrs. plantuien of zilveruien. 

Belangrijk is preventief op tijd te handelen. Is er schade dan ben je in veel gevallen te laat. Op tijd een insecticide inzetten om de natuurlijke populatie te drukken (in overleg met de Groene Vlieg) en weer verder gaan met geleide bestrijding.

 

Ons advies op dit moment:

 

  • Extreem hoge druk:

Op advies en in overleg met de Groene Vlieg;  bij voldoende volume (groene delen) aan gewas:

Benevia 0,75 lt/ha  

 

(Benevia is een nieuw product en heeft een sterke werking op enkele soorten vliegen waaronder de uienvlieg. Dit middel heeft een duurwerking van ongeveer 3 weken. De werking berust op het middel wat op de uienplant zit welke de vlieg opneemt door contact, vandaar dat voldoende gewasvolume de werking zal verbeteren. Spuit bij voorkeur in de avond).

 

  • Bij normale druk:

Op advies en in overleg met de Groene Vlieg; bij eerste aantasting;

Decis EC 0,3 ltr/ha of Sumicidin Super 0,2 ltr/ha

 

(Decis EC zal alleen de uienvliegen doden welke geraakt worden. Herhaling van de bespuiting is dan ook noodzakelijk).

 

 

Spuit deze middelen bij voorkeur in de avond, dan zijn de vliegen het meest actief. Spuit met 250-300 ltr water en een fijne druppel, zorg voor voldoende bladbedekking!

 

Raadpleeg onze teeltmanagers voor verdere vragen.

Tags:

uien
Bilogische gewasbeschermi
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.