Naar inhoud

Tulpen; onkruidbestrijding rond opkomst verloopt moeizaam.

12 maart 2018

De meeste tulpen steken hun neus boven de grond. De vorstperiode heeft hier enige vertraging gegeven aan de opkomst. Na een moeizame natte periode gevolgd door een late winter is de onkruidbestrijding vaak niet volgens plan verlopen. Lees hieronder meer.

De tulpen stonden tijdens de koude nawinter met sterk drogende wind en soms ook nog in combinatie met een zandverstuiving net met hun neus boven de grond. Dit heeft in sommige gevallen wel wat vorstschade tot gevolg (wit/gele punten). Op dit moment zien we dat het nieuw gevormde blad ongeschonden boven komt.

 

Onkruidbestrijding; de onkruidbestrijding is op veel percelen  nog niet afgerond wegens de vele regenval. Sommige percelen zijn nu pas toe aan de tweede onkruidbespuiting met Stomp en Dual  of er moet nog met Pyramin DF gespoten worden.

 

Tijdens opkomst is het nog goed mogelijk met Stomp en Dual te spuiten. Het meest ideaal is als hierna nog wat regen valt voor een goede bodemwerking.  Dit kan nog tot de tulpen 5 cm groot zijn. Belangrijk is dat er geen nachtvorst  direct voor of na de bespuiting voorkomt. 

Advies:  Stomp 400 SC  2 ltr/ha + Dual Gold 1-1,5 ltr/ha

 

Over 1-2  weken kunt u de onkruidbestrijding verder afronden met Pyramin DF. Vooral op percelen waar de druk van kamille en kleinkruiskruid hoog is biedt Pyramin DF nogal wat voordelen. Er is dan minder vaak een naopkomst bespuiting nodig met Asulam. Vaak is een naopkomst bespuiting met Asulam lastig in verband met nachtvorst. Spuit Pyramin DF niet voor of na nachtvorst.

Advies: Pyramin DF 1,5-2 kg/ha    

 

Spuit met 300-350 ltr water/ha  en een grove druppel, voorkom dat er middel in het oppervlaktewater komt.

 

 

Asulam;   Asulam heeft ook dit jaar weer een tijdelijke toelating in tulpen van 15 maart tot 12 juli 2018.  (120 dagen regeling) in de dosering van Asulam 2 ltr/ha; 6 toepassingen per teeltcyclus; maximaal 12 ltr/ha per teeltcyclus; interval 14 dagen tussen toepassingen.

Let op: toepassing met driftarme doppen en een spuitboomhoogte van 30 cm.

Tags:

tulp
algemeen

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.