Naar inhoud

Tulpen; onkruidbestrijding na planten op bezakte vochtige grond.

29 november 2018

De tulpen zijn onder optimale omstandigheden geplant. Soms was het zelfs te droog. De grond is nu langzamerhand mooi bezakt en de vroeg geplante tulpen staan al mooi op de wortel. Hieronder leest u meer over de onkruidbestrijding.

Wing P wordt geadviseerd in de dosering van 3,5 ltr/ha  (= Spectrum 1 ltr + Stomp 400SC  2 ltr). Wing P mag 1 maal in een teeltseizoen gespoten worden in bloembollen. Voordeel van Wing P is dat er naast Wing P,  ook nog een keer met  Stomp 400SC gespoten mag worden. Dit betekent dat binnen de regels dus in twee bespuitingen totaal 4 ltr Stomp gespoten mag worden.

 

De eerste onkruidbespuiting kan vanaf nu tot ongeveer half januari uitgevoerd worden. Deze bespuiting is ook bedoeld om graanopslag of rogge-dek dood te spuiten. Een rogge-dek wat te laat wordt doodgespoten heeft weer een nadelig effect voor de groeiomstandigheden van de tulpen omdat het te veel voeding wegneemt.

 

De eerste bespuiting kan uitgevoerd worden 6-8 weken na het planten met:

 

  • Wing P 2,5-3,5 ltr/ha + Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha

 

 

Eind februari kan de tweede bespuiting uitgevoerd worden met:

 

  • Dual Gold 1,5 ltr/ha + Stomp 400 SC  2 ltr/ha (+ Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha)

 

 

 

Bovenstaande bespuitingen samenvoegen tot 1 bespuiting op moeilijk berijdbare grond:

 

Op zwaardere gronden zijn er minder  kansen voor een geslaagde onkruidbestrijding. Hier wordt vaak gekozen voor 1 bespuiting in de winter. Door een juiste combinatie is dat mogelijk. Belangrijk is hierbij van de oplosbaarheid van de Spectrum in de Wing P en de Dual Gold gebruik te maken zodat het risico op inspoeling bij veel neerslag wordt voorkomen.

 

  • Wing P 2,5 ltr/ha  + Stomp 400 SC 3 ltr/ha + Dual Gold 0,75-1  lt/ha + Roundup Ultimate 2-3 ltr/ha

 

 

Hierna volgt nog een  rond opkomst bespuiting met Pyramin DF 1,5-2 kg/ha. Eventueel kan na opkomst nog gecorrigeerd worden met Asulam (mits de 120 dgn regeling er weer komt).

 

Tips:

 

1.   Wing P heeft een prima  brede werking in tulpen. Belangrijk is voldoende vocht voor de werking. Op lichte zandgrond raden we aan Wing P 2,5 ltr te spuiten i.v.m. inspoeling bij veel regen.

2.    De werking van Wing P  is vergelijkbaar met Dual Gold + Stomp 400SC. Wing P werkt beter onder droge omstandigheden (heeft een grotere oplosbaarheid in water); Dual Gold werkt beter onder natte omstandigheden (heeft een lagere oplosbaarheid in water).

3.    In plaats van Roundup Ultimate  kan ook gekozen worden voor Clinic (glyfosaat) 3-5 ltr/ha. De opname van Roundup Ultimate is vooral onder moeilijke omstandigheden in de winter beter dan glyfosaat. Roundup Ultimate is binnen 1 uur regenvast.

4.    Voeg eventueel Intake (zuur) toe aan de Clinic (glyfosaat). De opname en het rendement van de Clinic (glyfosaat) wordt sterk verbeterd bij een pH van de spuitvloeistof van 5,3. Ook kan Promotor ¼ ltr/ha toegevoegd worden, Promotor stimuleert de activiteit van de plant waardoor de glyfosaat sneller opgenomen wordt.

5.    Groenbemesters (ook grasland), geteeld na de tulpen kan minder goed opkomen na het spuiten van Wing P en Dual Gold. Een kerende grondbewerking is dan ook aan te bevelen voor het inzaaien van groenbemesters of (blijvend) grasland.

 

 


Wing P; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen; voor opkomst;  maximale dosering 3,5 ltr/ha

Stomp 400SC; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen; voor opkomst;  maximale dosering 4 ltr/ha

Dual Gold; maximaal 1 bespuiting per teeltseizoen rond opkomst maximale dosering 1,5 ltr/ha

Pyramin DF; maximaal 6 bespuitingen per teeltseizoen; naopkomst; maximale dosering 0,5 kg/ha of

Pyramin DF; maximaal 1 besputiing per teeltseizoen; vooropkomst; maximaal 3 kg/ha

Roundup Ultimate; maximaal 1 bespuiting doodspuiten dekvrucht; voor opkomst met 1,5-4,5 ltr/ha maximaal 4,5 ltr/ha

Roundup Ultimate; maximaal 1 bespuiting doodspuiten onkruiden; voor opkomst met 1,5-4,5 ltr/ha maximaal 4,5 ltr/ha

Tags:

gewasbescherming
Vruchtwisseling
tulp

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.