Naar inhoud

Tulpen; grondonderzoek tulpen de oplossing lichte tulpen in de broeierij.

03 april 2017

Dit afgelopen broeiseizoen zijn er veel lichte tulpen geweest in de broeierij. Hierover is een discussie ontstaan die zijn doel mist. De oorzaak moet gezocht worden in de bemesting van de tulpen vorig seizoen op het veld. De armer wordende bodem, matige bemesting samen met laat opgang komende mineralisatie is redelijkerwijs de oorzaak van lichtere tulpen in de broeierij. Lees hieronder meer.

Afgelopen broeiseizoen werden lichtere tulpen waargenomen in de broeierij. Als oorzaak wordt gegist naar de toepassing van o.a. Luna Sensation en Luna Experience en het laat in het seizoen toepassen van middelen uit de groep van de strobilurine bevattende middelen waaronder Kenbyo, Flint, Luna Sensation, Collis etc.  Dit is redelijkerwijs niet de oorzaak, deze middelen worden de laatste 10 jaar al heel veel toegepast en veel middelen bevatten actieve stoffen uit de groep van strobilurine.

De oorzaak moet worden gezocht in de bemesting van de tulpen. Vorig voorjaar was echter lang koud en de mineralisatie kwam te laat opgang voor de tulpen. Tulpen hebben vroeg in het seizoen stikstof nodig. Hierdoor is een tekort aan opneembare stikstof vroeg in het seizoen en dit geeft lichtere en fletsere tulpen. Dit zien wij ook terug in de bemestingsproef tulpen.

 

Grondonderzoek is zinvol.

Op dit moment zien we lage stikstof gehalten in tulpen. Dit lijkt vreemd, de tulpen staan er super voor op het veld,  mooi donkergroen van kleur. De tulpen hebben nu al veel stikstof opgenomen en dit geeft lage waarden in de bodem. Willen we de tulpen extra stikstof meegeven dan moeten we nu bijbemesten.

 

Over bemesten nog nodig?

Ja zeker, nu is het nog zinvol stikstof in de vorm van bijvoorbeeld kalksalpeter bij te strooien. Tulpen nemen het nu nog op tot ongeveer de bloei. Na de bloei komt doorgaans de mineralisatie opgang en dan is er voldoende stikstof beschikbaar. Om nu het “tekort” aan te vullen is een overbemesting zeker zinvol voor een betere kwaliteit in de broeierij.

 

Ten Brinke b.v. kan uw grondmonsters analyseren!

Wij kunnen voor u snel de grondmonsters analyseren in ons eigen laboratorium op opneembare hoeveelheid stikstof, kali en magnesium. Levert  u de grondmonsters in met de monsterdiepte en perceelsnaam dan analyseren wij deze. U krijgt tevens een advies voor over bemesting over de mail.

 

 

Voor het aanleveren van grondmonster of vragen kunt u bellen met ons kantoor of contact opnemen met uw teeltmanager.

Tags:

tulp
bemesting
grondmonsters

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.