Naar inhoud

Suikerbieten; luizen waargenomen in bieten, pas op voor vergelingsziekte.

11 mei 2020

Op dit moment vinden we o.a. zwarte bonenluis in de bieten. Belangrijk is deze tijdig te bestrijden om zuigschade te voorkomen. Daarnaast neemt ook de druk van de groene perzikbladluis toe. Deze kan uitstekend vergelingsziekte overbrengen van plant naar plant. Lees hieronder meer.

   

   

Vergelingziekte in (suiker)bieten.

Vergelingsziekte in suikerbieten wordt semi-persistent overgebracht door luizen in suikerbieten. De ziekte wordt veroorzaakt door drie verschillende virussen: BYV, BMYV en BChV. De schade kan oplopen tot wel 50 procent.  Schade door vergelingsziekte is waarneembaar door relatief  grote gele plekken in het perceel (zie foto).  De druk van vergelingsziekte is de laatste twintig jaar laag geweest door het gebruik van neonicotinoïden, maar het virus is nog volop in ons land aanwezig. In 2019 is het virus al flink uitgebreid, de verwachting is dat de druk dit jaar (2020) nog hoger wordt.

.

Bladluizen waarnemen.

Op dit moment nemen wij in het midden en het zuiden van het land al groene perzikbladluizen waar in percelen met suikerbieten.  Als uw bieten in 4-6 bladstadium of groter zijn dan is het aan te raden een systemisch luisdodend middel te spuiten. Deze werkt doorgaans ongeveer 3 weken. Dus belangrijk is de middelen te herhalen en af te wisselen.

Advies: 

Teppeki  140 gr/ha  maximaal 1 toepassing

Calypso  0,25 ltr/ha  maximaal 2 toepassingen; interval 21 dagen

Bariard   0,25 ltr/ha  maximaal 2 toepassingen; interval 21 dagen

 

Bietenvlieg en zwarte bonenluis.

Op enkele percelen vinden wij eitjes (witte langwerpige streepjes; naast elkaar) onderop het bietenblad. Zodra de eerste larven uit de eitjes komen zien we mineergangen in het blad. Dit is ook het juiste moment om te spuiten met een pyrethroide als Sumicidin Super/ SumiAlpha of Decis EC.  Met deze middelen is het ook goed mogelijk een lage druk van zwarte bonenluis in de hand te houden, zeker op bieten tot het 4-6 blad stadium.

Advies:

Sumicidin Super / SumiAlpha  0,2 ltr/ha

Decis EC 0,3 ltr/ha

 

- Bovenstaande middelen kunt u combineren met de onkruidbestrijding.

- Luisdodende middelen werken niet of nauwelijks tegen de larve van de bietenvlieg.

 

Voor vragen over (suiker)bieten belt u onze teeltmanagers.

 

Tags:

suikerbieten

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.