Naar inhoud

Restrain Ethyleen; bewaar pootgoed warmer en zonder kiem.

03 december 2019

Ook dit jaar zijn de pootaardappelen kiemlustig. Belangrijk is om de pootaardappelen zonder (veel) energieverlies te bewaren tot het komend voorjaar. Hiermee wordt de vitaliteit van de pootaardappelen behouden. Met Restrain Ethyleen kan dit onder de juiste omstandigheden.

Groeiseizoen 2019.

Het groeiseizoen 2019 is landelijk sterk verschillend geweest. In de meeste gevallen is er voldoende regen gevallen na het planten en tijdens de knolzetting. Uitzondering net als 2018 was het oosten van het land, waar het te weinig heeft geregend voor een goede start. De tweede helft van juni 2019 is er, daar waar het kon, nog meerdere malen beregend. Dit heeft geresulteerd in voldoende loofgroei, samen met een mooie structuur van de grond. Er is hier en daar zoveel loofontwikkeling geweest, dat we even bezorgd waren dat dit ten koste ging van de knolzetting. Dit is ontzettend meegevallen. We zagen op een gegeven moment  toch een goede knolzetting met een bovengemiddeld knolaantal. Voldoende loof heeft in tegenstelling tot 2018 gezorgd voor een koel milieu onderin het gewas, waardoor de planten minder last van de hitte hadden ten opzichte van 2018.

 

Voorbereiding seizoen 2020.

Op dit moment zijn al veel pootgoedtelers hun eigen pootgoed aan het sorteren, omdat het nog vrij rustig is met het klaarmaken van (export) orders. Hierdoor staat het eigen pootgoed al wat eerder in de koelcel dan andere jaren. De starttemperatuur van de koelcel is afhankelijk van de rassen die er al instaan, maar kan uiteenlopen van 4 graden Celcius tot 6 graden Celcius. Wanneer men ook het CO2 gehalte in deze cel reguleert, kan de onrustige aardappel, wat de aardappel wordt na het sorteren, weer rustig worden. Vanaf dat moment kan er ook een Restrain Ethyleen machine worden geplaatst, om de topspruitdominantie te doorbreken en de kiemgroei te onderdrukken. Deze drie maatregelen zullen inderdaad dan ook ver in het bewaarseizoen stand houden. Totdat we in overleg met elkaar het moment bepalen dat de temperatuur wat omhoog kan.

 

Bewaring van pootaardappelen:

- Vroegtijdig sorteren van (eigen) pootgoed

- Pootgoed bewaren bij een constante temperatuur (4 – 8 graden Celcius en afhankelijk van ras)

- Bewaring bij een laag CO2 gehalte

- Toepassing van Restrain Ethyleen

 

Restrain Ethyleen in uw bewaring.

Nu het weer kouder wordt, zal de temperatuur omlaag moeten en zoveel mogelijk constant blijft. Als de partij eenmaal droog is, zal deze droog moeten blijven. Vocht (condens) stimuleert de knollen om te gaan kiemen. Verstandig is om eigen pootgoed eerder te sorteren om het in de mechanische koeling te zetten. In combinatie met Restrain Ethyleen zal dit vroegtijdige kieming voorkomen. Afgelopen jaren hebben wij goede ervaringen met Restrain Ethyleen in combinatie met een laag gehalte CO2 en de juiste constante bewaartemperatuur in de bewaarcel. De pootaardappelen kunnen op deze manier vrijwel zonder kiemvorming worden bewaard.

 

Dit zijn de voordelen van Restrain ethyleen:

- Warmer bewaren van pootgoed is mogelijk

- Knollen blijven na sorteren veel rustiger

- Eenvoudig en flexibel toe te passen

- Draaien of omstorten is niet meer nodig

- Bewaarschuur hoeft niet aangepast te worden

- Geen mutanten vastgesteld

- In potentie 15% meer knollen per plant

- Verbeterd rendement

- Rust in bewaring en rust in uw organisatie

 

 

Meer weten over Restrain Ethyleen?

Telers die ook kennis willen maken met Restrain Ethyleen, kunnen rekenen op specialistische begeleiding door Ten Brinke Potato Plus bv. Telers worden intensief begeleid door gespecialiseerde teeltmanagers van Ten Brinke Potato Plus bv.  Er gelden prijsen per ton product inclusief de huur van een Restrain accumulator. 

 

Meer weten?

Bel een van onze teeltmanagers of bel ons kantoor voor een afspraak (0527-274030).

Tags:

pootaardappel
Samen ondernemen

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.