Naar inhoud

Pootaardappelen; aanpak knolphytophthora.

22 juli 2014

Op veel percelen is een lichte tot matige phytophthora aantasting geweest. Daarnaast is de phytophthora druk nog steeds hoog. Ook nu kan nog aantasting van knolphytophthora plaatsvinden. Lees hieronder meer!

Knolphytophthora; dit jaar is de kans op aangetaste knollen door phythophthora groot. De oorzaak is de hoge druk van phytophthora in de percelen. Maar ook op percelen waarin niet of nauwelijks aantasting van phytophthora heeft plaats gevonden, kunnen alsnog door sporen via de lucht,  ingespoeld door regen aangetast worden.

 

Het is daarom belangrijk op het einde van de teelt voldoende middel met een werking tegen knolphytophthora te spuiten. Ook met het doodspuiten van de gewassen is het in veel gevallen nog verstandig om bijvoorbeeld Ranman 0,5 ltr/ha mee te spuiten. Dit is nodig voor de bescherming in de 3-4 weken dat aardappelen dood liggen om af te harden.

 

Middelen met een werking tegen knolphytophthora zijn Ranman Top, Canvas en Infinito. Shirlan kan ook werken mits er geen sprake is van de stam Green 33. Aangezien we niet weten met welke stammen van phytophthora we te maken hebben raden we dit af.

 

Advies: Voor een goede bescherming is het belangrijk voldoende bescherming mee te geven voor de periode van doodspuiten tot rooien.

 

 

Opslag in kisten in de buitenlucht;  ook het opslaan van aardappelen in kisten buiten kan gevaarlijk zijn voor aantasting door phytophthora. Sporen kunnen via de lucht op vochtige knollen kiemen en aantasting veroorzaken. De aantasting zit dan veelal aan de buitenkant van de kisten.

Aardappelen drogen kan buiten wel, maar als ze droog zijn zet de kisten dan binnen en houdt ze droog. Buiten zijn de aardappelen namelijk door wisselvallige weersomstandigheden afwisselend droog en vochtig zodat phytophthora toe kan slaan. Daarnaast kan ook zilverschurft ontstaan bij vochtige omstandigheden en dit is ook niet gewenst. Ga voor kwaliteit en bewaar aardappelen altijd droog!

 

Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij onze vertegenwoordiger.

 

Tags:

pootaardappel
aardappel
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.