Naar inhoud

(Poot)aardappelen; kwaliteit van uitgangsmateriaal 2017 laat te wensen over.

09 juli 2018

Hierbij even kort een evaluatie van de kwaliteit van het uitgangsmateriaal voor oogst 2018. Ten Brinke b.v. is door de toepassing van Restrain ethyleen intensief betrokken bij de pootaardappelteelt. Wij constateren de laatste jaren een trend naar een minder goede kwaliteit van het uitgangsmateriaal. Hieronder een samenvatting van onze waarneming in de praktijk.

Waarom nu een evaluatie ?

De kwaliteit van het uitgangsmateriaal voor 2018  werd al bepaald  tijdens het groeiseizoen 2017. Wat is er mis gegaan in 2017, waardoor we in voorjaar 2018 een verminderde kwaliteit van het pootgoed zien?

Nu kunnen we nog maatregelen nemen om een betere uitgangssituatie te creeren voor het uitgangsmateriaal voor 2019.

 

Welke kwaliteitsafwijking hebben we waargenomen afgelopen voorjaar ?

De kwaliteit van het pootgoed leek ogenschijnlijk best wel goed. Mooie gave blanke knollen vrijwel geen rot. Toch zagen we relatief veel problemen bij de opkomst in het veld, de problemen die we waargenomen hebben waren:

- moederknollen die direct tot rotting overgingen en niet tot ontwikkeling kwamen

- knollen waar enkele draadspruiten op kwamen en dat uiteindelijk een klein zwak plantje werd

- knollen die ogenschijnlijk goed boven kwamen maar daarna ging de moederknol tot rotting over

 

In welke rassen of partijen kwamen de verschijnselen voor ?

Wij vonden de verschijnselen in meerdere rassen. Zwakkere rassen die slecht tegen afkiemen of draaien/omstorten kunnen of rassen waarvan de moederknollen niet gezond waren, zilverschurft of zwarte spikkel lieten de verschijnselen vaker zien.

 

Waardoor verzwakt een partij aardappelen ?

Een partij aardappelen wordt zwakker naarmate er knolziekten optreden als zilverschurft, rhizoctonia of zwarte spikkel. Daarnaast kunnen de aardappelen aangetast worden door fusarium of phoma. Vaak is dit zichtbaar op de pootaardappelen. Maar niet altijd, ziekten als fusarium kunnen ook latent aanwezig zijn op de knol, ook al is deze nog zo gaaf. Ook omstorten of knollen behandelen van vooral zwakke partijen heeft veel invloed op de vitaliteit van de knol. Daarnaast heeft bemesting van de aardappelen in 2017 invloed op de innerlijke kwaliteit en op het drogestofgehalte van de knol.

 

Wat we vaak vergeten is dat het moment van doodmaken en het laten afharden van de knollen belangrijk zijn voor de uitwendige en inwendige kwaliteit van de knollen. Ook de dagtemperatuur en de temperatuur in de rug bepalen de mate van kiemrust voor het pootgoed uitgangsmateriaal van volgend jaar.  Alle factoren samen kun je uitzetten in een vitaliteitscurve voor het pootgoed. De vitaliteit van het pootgoed neemt na de oogst eerst nog toe, daarna blijft hij min of meer vlak tot in het voorjaar en dan daalt de vitaliteitscurve weer. Ieder ras heeft zo zijn eigen curve.

 

Wat zijn de punten waarop het waarschijnlijk is misgegaan ?

- het pootgoed heeft misschien wel veel te lang in de grond gezeten (tussen doodmaken en rooien) waardoor  fusarium een kans heeft gekregen om zich latent op de knol te vestigen. In de bewaring is die niet of nauwelijks tot uiting gekomen. Pas na het poten in warme vochtige grond (dit voorjaar) kwam het snel tot ontwikkeling.

- bij zwakke partijen, zilverschurft en/of zwarte spikkel kwam dit sneller tot ontwikkeling.

- bij partijen die omgestort zijn of een keer extra behandeld tegen zilverschuft of rhizoctonia in het voorjaar lieten het ook vaker zien.

- rassen die slecht tegen afkiemen kunnen en minder vitaltiteit bezitten geven sneller problemen met de opkomst.

 

Wat kunnen we wijzigen om dit te voorkomen?

Het is goed om het pootgoed voldoende te laten afharden in de grond, maar wel tijdig te rooien. Daarna snel drogen binnen 1-2 dagen en daarna constant droog te bewaren. Houd uw pootgoed kiemvrij onder droge koele omstandigheden. Probeer het aantal bewerkingen tot een minimum te beperken. Moet er pootgoed behandeld worden tegen rhizoctonia of zilverschurft pas dit dan tijdig toe voordat de ogen op de knollen los komen.

Het zal niet onder alle omstandigheden lukken tot de optimale situatie te komen, maar als we op enkele punten vooruitgang kunnen boeken is het mooi meegenomen.

 

Zijn er vragen bel gerust met onze teeltmanagers.

Tags:

Samen ondernemen
aardappel
pootaardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.