Naar inhoud

Plantuien 1e jaars; goed zaaibed belangrijk.

23 april 2015

In de teelt van 1e jaar plantuitjes is het belangrijk een optimaal zaaibed te maken. Daarnaast is het belangrijk te zaaien op een vaste egale ondergrond. Lees hieronder meer!

De teelt van 1e jaars plantuien is een risico volle teelt. Vooral zaken rondom het zaaien bepalen voor een groot gedeelte de uiteindelijke opbrengst. Hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden:

 

- zorg voor goed en vlak ploegwerk. Goed vlak ploegwerk maakt het mogelijk het land ondiep klaar te maken zodat de capilaire opstijging van vocht optimaal is.

- wacht tot de grond voldoende temperatuur heeft, zaai niet te vroeg. Hoe sneller de uitjes boven staan, hoe sterker de plantjes na opkomst zijn; dit geeft minder kans op wegval na opkomst.

- maak het land liefst in 1 keer klaar. Druk het land egaal over de gehele werkbreedte aan. Rijd niet onnodig over het land. Ook niet over de kopakkers

- zaai ondiep, tussen de 1-2 cm diep.

- druk het zaad goed aan op de vochtige ondergrond en dek het af met 1-2 cm grond

- gebruik geen zoute meststoffen, deze beinvloeden de kieming nadelig

- meststoffen krijgt u optimaal verdeeld na het zaaien, kunstmest voor het zaaien wordt tijdens het landklaarmaken verschoven door de grondbewerking. Vloeibare meststoffen zijn exact te verdelen, dit is nodig omdat maar een kleine gift  gegeven wordt.

- gebruik eventueel goed opneembare fosfaat tijdens het zaaien of landklaar maken. Voor een snelle en vlotte start is dit  aan te bevelen.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze vertegenwoordiger.

 

Tags:

plantui

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.