Naar inhoud

Mais; ondanks droogte, niet onnodig opbrengst laten liggen, Retengo plus + EfficieNt.

23 juli 2018

In een bijzonder jaar als dit is het van groot belang dat je toch nog alles uit je mais haalt wat er uit te halen valt. De mais staat dit jaar ontzettend wisselend, op het ene perceel is hij goed doorgegroeid terwijl hij op andere percelen niet hoger is dan 50 cm. Wel zie je op bijna alle percelen dat de mais last heeft van de lang aanhoudende droogte. De droogte lijkt nog wel even aan te houden maar er komt een moment dat het weer om gaat slaan. De mais krijgt stress en heeft minder weerstand, juist op dat moment krijgen bladvlekkenziekten de kans om keihard toe te slaan. Om de mais hiertegen te beschermen is er Retengo plus, hierdoor zorg je dat je niet onnodig opbrengst laat liggen. Lees hieronder meer.

Bladvlekkenziekten

Bladvlekkenziekten kunnen een maïsgewas zwaar aantasten. Dat kan leiden tot 50% opbrengstderving. Vrijwel alle maïsplanten hebben enige tolerantie voor bladvlekkenziekten. Deze tolerantie is ras afhankelijk maar daarnaast ook afhankelijk van de beschikbaarheid van voedingselementen (o.a. stikstof, kali en ook fosfaat) en de structuur van de bodem. Ook mais op mais en geen kerende grondbewerking (niet ploegen) is ziektedruk verhogend.

De ras tolerantie is echter veel te gering om een schimmelaantasting de baas te blijven. Zeker als de omstandigheden voor de schimmel gunstig zijn. Daarom is een preventieve bespuiting met Retengo Plus altijd aan te raden.

 

Rendabel, ja of nee?

Ondanks de soms lage ziekte druk hebben bespuitingen met Retengo plus altijd meerwaarde opgeleverd. Door het "groen effect"  van het middel blijft de maïsplant vitaler en langer groen. Tijdens de afrijping komt dat tot uiting door beter gevulde kolven. De voederwaarde per hectare kan daardoor met  €250,-- stijgen.

 

Voordelen:

- effectief tegen bladschimmels

- betere kolfvulling

- hoger zetmeel en VEM gehalte

- betere celwandverteerbaarheid coëfficiënt

- betere voeropname

 

Bladvoeding

Wij adviseren bij de Retengo Plus de bladmeststof EfficieNt  mee te spuiten. Deze speciale bladmeststof bevat stikstof die goed opgenomen kan worden door de maisplant waardoor deze sterker en minder vatbaar wordt voor bladvlekkenziekte, de mais krijgt een extra boost. Daarnaast kan de maisplant deze meststof makkelijk omzetten naar eiwit, hierdoor wordt het eiwitgehalte  hoger en de eiwitkwaliteit  van de mais beter.

Advies:  Retengo Plus 1,5 ltr/ha + EfficieNt  20 ltr/ha

 

Spuit met 200-300 ltr water per ha en een fijne druppel.

 

Voor vragen kunt u onze teeltmanagers bellen.

Tags:

mais
gewasbescherming
Bladbemesting
Voederwaarde

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.