Naar inhoud

Mais; bestrijding bladvlekkenziekten.

22 juli 2015

Een bespuiting met Retengo Plus tegen bladvlekkenziekte zit er aankomende week aan te komen. Het beste tijdstip is te spuiten in de week voordat de pluim komt! Lees hieronder de voordelen van een bespuiting en het toevoegen van EfficieNt bladmeststof!

Bladvlekkenziekten kunnen een maïsgewas zwaar aantasten. Dat kan leiden tot 50% opbrengstderving. Vrijwel alle maïsplanten hebben enige tolerantie voor bladvlekkenziekten. Deze tolerantie is ras afhankelijk maar daarnaast ook afhankelijk van de beschikbaarheid van voedingselementen (o.a. stikstof, kali en ook fosfaat) en de structuur van de bodem. Ook mais op mais en geen kerende grondbewerking (niet ploegen) is ziektedruk verhogend.

De ras tolerantie is echter veel te gering om een schimmelaantasting de baas te blijven. Zeker als de omstandigheden voor de schimmel gunstig zijn. Daarom is een preventieve bespuiting met Retengo Plus altijd preventief aan te raden. Rendabel, ja of nee?Ondanks de lage ziektedruk in 2014, heeft de bespuiting met Retengo Plus zijn meerwaarde opgeleverd. Door het "groen effect"  van het middel blijft de maïsplant vitaler en langer groen. Tijdens de afrijping komt dat tot uiting door beter gevulde kolven. De voederwaarde per hectare kan daardoor met  €250,-- per ha stijgen.

 

Voordelen:

- effectief tegen bladschimmels

- betere kolfvulling

- hoger zetmeel en VEM gehalte

- betere celwand verteerbaarheidscoefficient

- betere voeropname

 

Bladvoeding; wij adviseren bij de Retengo Plus de bladmeststof EfficieNt  mee te spuiten. Deze speciale bladstikstof meststof bevat stikstof die goed opgenomen kan worden door de maisplant waardoor deze sterker en minder vatbaar wordt voor bladvlekkenziekte.  Daarnaast kan de maisplant deze meststof makkelijk omzetten naar eiwit. Hierdoor wordt het eiwitgehalte  hoger en de eiwitkwaliteit  van de mais beter.

Advies:  Retengo Plus 1,5 ltr/ha + EfficieNt  25 ltr/ha

 

Spuit de mais vlak voor tot begin pluimvorming. Dus wanneer de eerste pluimen te voorschijn komen. Spuit met 250-300 ltr water en een fijne druppel. Spuit het liefst  einde middag en 's avonds omdat de mais dan meer veerkracht heeft.

 

Retengo Plus en EfficieNt zijn een ijzersterk duo voor meer en beter voer!

Tags:

mais
bemesting
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.