Naar inhoud

Lelies; ontsmetten van plantgoed!

09 maart 2015

De zon komt er door en het zal niet lang meer duren of de eerste lelies worden weer geplant. Belangrijk is een goede ontsmetting van het plantgoed voor een geslaagde teelt. Lees hieronder meer!

Plantgoed van lelies ontsmetten is belangrijk om vooral fusarium aantasting te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om toch Admire toe te voegen om virusoverdracht door luizen zo veel mogelijk te beperken. Er is duidelijk verschil in de aanpak van plantgoed en schubben. 

 

Plantgoed:

Plantgoed kan goed ontsmet worden in Rudis. Rudis is een zeer effectief middel tegen fusarium in lelies. Dit in combinatie met Topsin M Ultra  en Securo voor een complete bolontsmetting. Dit aangevuld met Admire voor een luisvrije teelt.

 

Advies:   Rudis 0,2 %   +  Topsin M Ultra  0,8-1 %    +  Securo 1,5 %   +   Admire 0,04 %

 

 

Schubben:       

Schubben zijn gevoelig voor Rudis en daarom gaat de voorkeur uit naar Allure bij het ontsmetten van schub plantgoed. In geval van fusarium is het wel aan te raden Rudis te gebruiken. De groeiremming die Rudis kan veroorzaken weegt op dat moment niet op tegen een fusarium aantasting. Ook bij schubben kan Admire niet ontbreken voor een luisvrije teelt.

 

Advies:    Allure 1,25 %  +  Topsin M Ultra 0,8 - 1%  +  Securo 1,5 %   + Admire 0,04 %

 

 

Bijvullen van de middelen gaat als volgt:

•    Rudis 0,2 %          bijvullen             0,25 %
•    Admire 0,04 %     bijvullen             0,05 %
•    Allure 1,25 %       bijvullen             1,5 %
•    Topsin M              hetzelfde bijvullen     0,8-1 %
•    Securo                  hetzelfde bijvullen     1,5 %    

       
Opmerkingen:
-    De toevoeging van Captan is niet meer nodig in deze combinaties, in Securo zit folpet wat dezelfde werking heeft als Captan.
-    Topsin M Ultra heeft in lelies niet veel extra toegevoegde waarde in de combinatie Rudis en Securo. De waarde van Topsin M Ultra is vooral om de combinatie minder resistentie gevoelig te maken. Daarom mag Topsin M Ultra niet ontbreken in het bad.

 

Tags:

gewasbescherming
lelie

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.