Naar inhoud

Beperken van virusoverdracht in pootaardappelen.

28 mei 2015

De eerste percelen pootaardappelen staan of komen boven de grond. Vanaf opkomst is het belangrijk uw gewas goed bedekt te houden met een pyrethroide als Sumicidin Super en eventueel olie.

Het is belangrijk vanaf 80% opkomst de pootaardappelen te beschermen tegen virusoverdracht veroorzaakt door bladluizen. De luizen zijn ook nu al vroeg in het voorjaar aanwezig. De luizen brengen virus non-persistent over. Dit wil zeggen dat ze het virus onmiddellijk over kunnen brengen van een zieke plant naar een gezonde plant. Een besmette luis is na enkele prikken het virus kwijt en moet dan weer opnieuw in contact komen met een zieke plant.

Advies: Sumicidin Super 0,2 ltr/ha  (interval 5-7 dagen)

- Bij snelle bladgroei 5 daags interval volgroeid gewas 7 daags interval.

 

Selectie van pootaardappelen blijft  belangrijk en bepaalt voor een groot deel ook de werking van Sumicidin Super.  Veel virus zieke planten in een perceel geeft een verhoogde kans op infectie en deze zullen ondanks de goede werking van Sumicidin Super toch meer infectie veroorzaken. Sumicidin Super werkt ongeveer voor 65-70% afwerend op luizen. Dit wordt verbeterd door er olie aan toe te voegen tot 85-90%. Deze resultaten gelden wanneer het gewas nagenoeg vrij is van virus.

 

Het toevoegen van luisdoders is de eerste 50 dagen na opkomst niet nodig wanneer u Actara of Potatoprid heeft toegevoegd in de rij bij het poten. Heeft u dit niet gebruikt, spuit dan iedere 14 dagen een luisdoder als Teppeki 160 gr/ha  of Calypso 0,25 ltr/ha (wekelijks Calypso 0,15 ltr/ha).

 

Phytophthora bestrijding;  voor een goede bestrijding van phytophthora heeft u in de periode dat het gewas snel groeit middelen nodig die mee groeien met het gewas. Deze middelen met een sterke preventieve werking en een geringe curatieve werking zijn Valbon en Revus.

Advies:      Valbon 1,5-2 kg/ha  (bevat mancozeb en is mangaan voedend)

                   Revus 0,5-0,6 ltr/ha

 

- bij 5 daags schema de laagste dosering bij 7 dagen of meer de volledige dosering Valbon of Revus.

- voor een compleet spuitschema pootaardappelen  vraag uw vertegenwoordiger.

 

 

 

Tags:

gewasbescherming
pootaardappel
aardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.