Naar inhoud

Algemeen; beregenen en bemesting vragen volle aandacht in de gewassen!

09 juli 2018

Bij deze droogte vraagt de vochthuishouding en de voedingstoestand van de bodem veel aandacht. Alleen door een juiste bemesting en op tijd beregenen kan het gewas voldoende groeien. Lees hieronder meer.

Voor een gezonde plantengroei zijn vocht en de beschikking over voldoende voedingselementen het meest belangrijk in een gezonde bodem. Beide zorgen voor een ongestoorde plantengroei. Zeker de laatste weken is het topsport voor de plant en de plantenteler om het gewas overeind te houden. 

 

Meten van bodemvocht.

Monitoren van bodemvocht kan tegenwoordig goed met vochtsensoren in de bodem. Deze geven een indicatie van hoe het gesteld is met het bodemvocht en wanneer en hoeveel er beregend moet worden. Zij geven over het algemeen aan dat het beter is vaker te beregenen met kleinere hoveelheden, dit is wel afhankelijk van de grondsoort en hoeveel vocht deze kan vasthouden. Ten Brinke b.v. bezit enkele vochtsensoren om ervaring mee op te doen. De vochtsensoren geven een goede indicatie van wat er gebeurt in de bodem. Het is goed en makkelijk hierop te sturen. Toch is het noodzakelijk om ook zelf af en toe te monitoren op een perceel om het gevoel bij vochtsensoren te bevestigen.

 

Meten van voedingselementen.

Op dit moment draait ons laboratorium op volle toeren. Dagelijks onderzoeken we grondmonsters van verschillende gewassen (aardappelen, uien, wortelen, lelies etc.)  Door de juiste bijsturing te doen met stikstof, kali en of magnesium kunnen we veel bereiken. Natuurlijk lukt dit alleen met een goede combinatie van vocht en voeding. Wel valt op dat stikstof steeds minder vaak het probleem in de voeding is.

 

- Ten Brinke b.v. kan grondmonsters zelf onderzoeken in eigen laboratorium.

 

Precisie landbouw.

Meten van bodemvocht en grondonderzoek naar voedingselementen zijn de basis voor precisie landbouw.  Ook is Ten Brinke b.v. op dit moment actief bezig met drone-beelden en NDVI kaarten van percelen te maken. Belangrijk is het eenvoudig te houden, goed te monitoren en daarna het juiste onderzoek uit te voeren. Alleen dan krijgt u voldoende data om de juiste beslissing te nemen voor de teelt van een volggewas. Ondertussen krijgen wij steeds meer ervaring hierin wat hard nodig is voor een landbouw met minder chemie en meer biologie. Samen ondernemen  op een slimme manier heeft zeker toekomst. 

 

Wilt u meer weten hierover, vraag onze teeltmanagers. Komende winter komen wij op onze informatie avonden hierop terug om de kennis te delen.

Tags:

Boerbewust
Precisielandbouw
Taakkaart
bemesting
Samen ondernemen

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.