Naar inhoud

Aardappelen; voorkomen van rhizoctonia aantasting en bestrijding van luis.

22 maart 2015

Rhizoctonia voorkomen vanuit de grond door een grondbehandeling is vrijwel altijd noodzakelijk. Dit kan gecombineerd worden met een insecticide en een fosfaat meststof toegepast in de rij. Lees hieronder meer!

Rhizoctonia bestrijding: naast de knolbehandeling tegen rhizoctonia kan er met het poten ook een grondbehandeling tegen rhizoctonia uitgevoerd worden. Belangrijk is dat de behandeling op de juiste manier wordt uitgevoerd, namelijk 1/3 deel voordat de knol in de plantvoor valt en 2/3 deel in de losse grond waarmee de rug wordt opgebouwd. Naast een rijenbehandeling kan er ook gekozen worden voor een splittoepassing. Hierbij speelt de grootte van de rug een belangrijke rol (rug mag niet te groot zijn). Bij een splittoepassing spuit u 2/3 van het middel in de rij tijdens het poten en 1/3 over de ruggen voor het aanfrezen.

Amistar en Subliem zijn het meest breed werkend onder alle omstandigheden (o.a. nevenwerking zilverschurft en zwarte spikkel) en op alle grondsoorten (ook humusrijke gronden).
 

Advies rijenbehandeling:  

- Amistar    3 ltr/ha  (rijenbehandeling)  vollevelds Amistar 6 ltr/ha
- Subliem   3 ltr/ha  (rijenbehandeling)
        
Advies rijenbehandeling + behandeling voor frezen:

Rijenbehandeling poten    2,5 ltr/ha    +           Vlak voor frezen     1 - 1,5 ltr/ha

    
Luisbestrijding: met een rijenbehandeling tegen rhizoctonia kan eventueel ook Actara of Potatoprid  mee gespoten worden. Beide middelen zijn sterk systemische insecticiden die het aardappelgewas 7-8 weken luisvrij houden.  Ze werken in deze tijd (7-8 weken na opkomst) voor 100% op bladrolvirus dat persistent wordt overgebracht. Daarnaast heeft Actara een sterke nevenwerking op ritnaalden.
Advies:     Rijenbehandeling:    Actara 100 gram/ha

 

Non-persistente virussen worden sneller overgebracht door luizen waardoor luisdodende middelen zoals Actara tegen Y-virus een ondersteunende werking hebben. Hoe groter het aantal virusplanten (hoe hoger de virusdruk) binnen een perceel, hoe beter de ondersteunende werking. Immers in een behandeld perceel gaat iedere luis binnen 8-10 uur dood en kan dan geen virus meer verspreiden!! Wij adviseren Actara te gebruiken in al uw pootaardappelen. Actara heeft een werking tot 50 dagen na opkomst. De kosten zijn vergelijkbaar met één bespuiting met een systemisch luisdodend middel dat 12-14 dagen werkt.


Het blijft daarnaast belangrijk wekelijks een bestrijding uit te voeren met een pyrethroïde als Sumicidin Super, Decis EC of Karate Zeon, eventueel in combinatie met 2-6 ltr minerale olie per ha. Na 7-8 weken werking van Actara kunnen we dit effect verlengen door om de 14 dagen met een systemische luisdoder te spuiten. Gebruik hiervoor Calypso, Gazelle of Teppeki.

Tags:

pootaardappel
consumptieaardappel
gewasbescherming
aardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.