Naar inhoud

Aardappelen; strategie phytophthora bestrijding 2017.

14 mei 2017

De eerste aardappelen breken door de rug heen. Door het koude weer duurt het erg lang. Maak nu vast een strategie voor de phytophthora bestrijding en voor pootaardappelen de virusbeperking. Lees hieronder meer.

Het is goed om van te voren de strategie voor de phytophthora bestrijding in beeld te hebben. Dit is nodig om het binnen de regels van het wettelijk gebruiksvoorschrift  uit te voeren.  Hiernaast bij "downloads" hebben we een 3-tal schema's gevoegd  voor:

- pootaardappelen

- consumptie- en fabrieksaardappelen

- tafelaardappelen (beperkte hoeveelheid actieve stof)

 

Als uitgangspunt hebben we gekozen voor de volgende producten. Onze keuze voor de producten is genomen op een goede technische werking en een goede kwaliteit prijsverhouding.

 

In de schema's is gekozen voor:

 

Groeifase van de aardappelen:

- Valbon en Valbon Start

- Revus

 

Knolgroeifase van de aardappelen:

- Valbon (pootaardappelen)

- Infinito

 

Knolbeschermingsfase van de aardappelen:

- Infinito

- Ranman

 

In aardappelen kiezen we in de startfase voor Valbon of Revus. Voordeel van Valbon is dat het mancozeb bevat (mangaanvoeding) en de nevenwerking op alternaria die steeds belangrijker wordt. Eventueel kan ook gekozen worden voor Revus (bevat geen mangaan). Voegt u bij Revus  een aantal keren Narita voor alternaria en sclerotinia werking.   Valbon en Revus zijn sterke middelen in de loofgroeifase.

 

Toevoeging van Curzate Partner / Cymbal kan nuttig zijn voor een vroege phytophthora infectie. Vooral als de phytophthora sporen  via de de moederknol de plant  aantasten is het zinvol de eerste twee bespuitingen uit te voeren met Cymbal 0,25 kg/ha. Dit is sterk afhankelijk van het groeiseizoen.

 

Phytophthora aantasting:  Is er aantasting van phytophthora in uw perceel dan zijn twee curatieve middelen combinaties beschikbaar namelijk:

- Infinito 1,6 ltr/ha + Cymbal 0,25 kg/ha

- Proxanil 2 ltr/ha + Ranman 0,5 ltr/ha

 

Voor sclerotinia en alternaria zijn twee producten beschikbaar, Signum en Narita. In pootaardappelen kiezen we voor Signum in het vroege traject voor de totaal iets sterkere werking op sclerotinia en alternaria. In consumptie- em fabieksaardappelen kiezen we vroeg voor Narita om zijn werking tegen sclerotinia en later voor Signum. We hebben dan beide middelen nodig.

 

Verdere informatie vindt u toegevoegd bij de schema's hiernaast onder "downloads".

 

Voor vragen over het schema kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

 

Tags:

gewasbescherming
consumptieaardappel
aardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.