Naar inhoud

Aardappelen; phytophthora bestrijding, voorkomen is beter dan genezen.

22 mei 2019

De laatste jaren heeft de phytophthora schimmel zich aangepast aan de moderne landbouw. De schimmel is agressiever geworden en dat betekend dat preventieve aanpak noodzakelijk is. Lees hieronder meer.

Strategisch teeltmanagement gaat zeker op voor phytophthora.

Vooraf bepalen welk schema je kiest, risico management en uiteindelijk met "zekerheid"  streven naar een goede opbrengst en een goede kwaliteit.  Vooraf je doel bepalen voor wie en welk doel je aardappelen teelt kan later verrassingen voorkomen. Residu van middelen kan hierbij een factor zijn voor zowel de pootgoed teeelt (afzet bovenmaats pootgoed), consumptie- en tafelaardappelen. 

 

Daarnaast is ook de phytophthora schimmel agresiever geworden. De nieuwste stammn van phytophthora doorlopten de periode van infectie  tot  zichtbare aantasting vele malen sneller dan  voorheen. Bij hoge ziektedruk kunt u dus nog een flinke infectie oplopen bij een interval van 5-6 dagen. Wees vooral in perioden van hoge phytophthora druk extra allert en kies dan voor de beste middelen die erzijn in een goed strategie van toespassing.

 

Voor iedere aardappelteelt geldt een goede strategie. Ten Brinke b.v. heeft een ziektebestrijdingsschema voor iedere teeltvorm :

a. pootaardappelen (met en zonder olie voor de virusbeperking.

b. consumptie- en fabrieksaardappelen

c . tafelaardappelen (Planet Proof)

 

Wilt u zo'n spuitschema, vraag deze hieronder aan bij meer informatie of via de chat-functie (rechts onder).

 

Onze keuze voor de producten is genomen op een goede technische werking en een goede kwaliteit prijsverhouding. Daarnaast is onze keuze bewust genomen voor Valbon, VersRevus om Cymbal / Curzate Partner als toevoeging achter de hand te hebben wanneer de infectiedruk hoog is.

 

In de schema's is gekozen voor:

 

Loofgroeifase:

- Valbon en Valbon Start (afgewisseld biedt dit de mogelijkheid voor een 5 -6 daags interval voor het sluiten van het gewas)

- Versilus; nieuw met de actieve stof van Valbon (benthiavalicarb)

- Revus;

- Zorvec Enicade NZeb;  toepassing in de loofgroeifase met een inteval van 10 dagen

 


> Valbon, Versilus en Revus hebben een betere werking door de toevoeging van olie of een uitvloeier.


 

Knolgroeifase:

- Valbon (pootaardappelen)

- Zorvec

- Infinito

 

Knolbeschermingsfase:

- Infinito

- Ranman

 

In aardappelen kiezen we in de startfase voor Valbon of Revus. Voordeel van Valbon is dat het mancozeb bevat (mangaanvoeding) en de nevenwerking op alternaria die steeds belangrijker wordt. Eventueel kan ook gekozen worden voor Revus (bevat geen mangaan). Voeg dan bij Revus  een aantal keren Narita voor alternaria en sclerotinia werking.   Valbon en Revus zijn de sterke middelen in de loofgroeifase.

 


  • Toevoeging van Curzate Partner / Cymbal is nuttig wanner de infectiedruk hoog is en het gewas extra beschermd moet worden tegen phytophthora infectie.

  • Daarnaast is de toevoeging belangrijk als de phytophthora sporen  via de moederknol de plant  aantasten. Dan is het zinvol de eerste twee bespuitingen uit te voeren met Cymbal 0,25 kg/ha. Dit is sterk afhankelijk van de infectiedruk en het latent aanwezig zijn van phytophthora sporen op de moederknol.


     

Phytophthora aantasting:  Is er aantasting van phytophthora in uw perceel dan zijn twee curatieve middelen combinaties beschikbaar namelijk:

- Infinito 1,6 ltr/ha + Cymbal 0,25 kg/ha

- Proxanil 2 ltr/ha + Ranman 0,5 ltr/ha

 

Sclerotinia en alternaria.

Voor sclerotinia en alternaria zijn twee producten beschikbaar, Signum en Narita. In pootaardappelen kiezen we voor Signum in het vroege traject omdat Signum een iets sterkere werking op sclerotinia heeft en daarnaast een werking tegen alternaria.

In consumptie- em fabrieksaardappelen kiezen we vroeg, vanaf half juni, voor Narita om zijn sterkere werking tegen alternaria en later voor Signum. We hebben dan beide middelen nodig om het gehele seizoen af te dichten.

 

Voor vragen over het schema kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

 

Tags:

gewasbescherming
pootaardappel
aardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.