Notice: Undefined variable: linkedBlocks in /var/www/vhosts/tenbrinkebv.nl/httpdocs/vd_core/controllers/Block.php on line 174
Suikerbieten; onkruidbestrijding vanaf begin opkomst in lage doseringen.
Lage Dosering Systeem

Suikerbieten; onkruidbestrijding vanaf begin opkomst in lage doseringen.

Situatie bietenpercelen en overzaaien

De vroeg gezaaide bieten hebben flintk te lijden gehad van de weersomstandigheden, harde regen, hagel en wind. Verschillende percelen hebben maar een zeer matige stand. Plantaantallen van 30.000-50.000 planten zijn geen uitzondering. Van dit plantaantal zullen de zwaksten ook nog afvallen. Overzaaien is een optie om een goede tot zeer goede opbrengst te halen. Indien u gaat overzaaien adviseren wij aan niet nogmaals Centium te spuiten. De Centium van de eerste bespuiting kan nog steeds goed werken, twee keer Centium in de doseringen van 75-125 ml/ha  geeft kans op witverleuring en/of groeiremming. Bij overzaai zou wel aan te raden zijn om vooropkomst van de tweede zaai bijvoorbeeld Goltix SC 1-2 ltr/ha + Roundup 1,5-2 ltr/ha te spuiten.

 

Lage doseringen na opkomst.

Na opkomst kunt u het lage doseringssysteem oppakken wanneer er klein onkruid in kiemlob stadium aanwezig is. Betanal Tandem (een oude bekende) is vanaf dit jaar de vervanger voor de Betanal MaxxPro. Betanal Tandem is minder sterk, er is dus eerder een toevoeging nodig. Wij raden aan vanaf de eerste echte blaadjes standaard Safari DuoActive 75-150 gram/ha toe te voegen.  Daarnaast moet er nu wel weer olie toegevoegd worden aan de Betanal Tandem. Dit is beslist nodig voor een goede werking. 

 

Spuit liever een keer vaker met een lage dosering, dit heeft bijna altijd een beter resultaat met minder risico. Zeker onder droge omstandigheden gaat dit op. Ook bespaart u op deze wijze middel. 

 

Advies; kiemlob stadium 

- Betanal Tandem 0,75-1 ltr/ha + Goltix SC 0,5 ltr/ha + Fortune olie 0,5 ltr/ha

 

Advies; stadium vanaf 2 echte blaadjes

- Betanal Tandem 0,75-1 ltr/ha + Goltix SC 0,5 ltr/ha + Fortune olie 0,5 ltr/ha + Safari DuoActive 75-150 gram/ha

 

 Spuit altijd met 250-300 ltr water met een fijne druppel op een droog gewas.

  

Opmerkingen:

  • Onder zachte weersomstandigheden, hoge luchtvochtigheid en warm groeizaam weer kunnen contact middelen in bieten uitstekend werk leveren. Het is verstandiger om bij deze uitstekende toepassingsmomenten niet de hoogste dosering aan te houden, maar pas de dosering aan naar de omstandigheden.
  • Eventueel kunt u bij klein kiemend onkruid en goede weersomstandigheden de dosering met 20-30% verlagen.
  • Spuit altijd op droge bieten.
  • Vanaf 4 bladstadium kunt u Frontier, Tanaris of Dual Gold (zie verbod zandgronden: www.zandzoeker.nl) toevoegen voor extra bodemherbicide.
  • Bij twijfel kunt u overleggen met onze teeltmanagers.

Toevoegingen aan het LDS-systeem zijn:

  • Safari DuoActive kamille, kleinkruiskruid, hondspeterselie, veelknopigen, vogelwikke, opslag gele mosterd en bladrammenas
  • Lontrel akkermelkdistel, aardappelopslag, kamille, veelknopigen
  • Centium veelknopige onkruiden als varkensgras, viltige duizendknoop etc. (kans op witverkleuring)
  • Focus plus raaigrassen, hanenpoot
  • Centurion plus straatgras, raaigrassen, hanenpoot, kweek

 

Voor vragen of een passend advies bel onze teeltmanagers.

 

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
09:23